Višňové vareniky

Višňové vareniky

21.07.2015 Jaroslav Panenka

Jak zpracovat úrodu višní v lahodný sladký pokrm podle herce Otakara Brouska mladšího?

Doba přípravy: 30 minut, 6 porcí

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 150 g másla, 2 vejce, 1 kg višní, voda, sůl

Postup: Náplň připravíme následovně: vypeckované višně prosypeme 200 g cukru a minimálně 2 hodiny necháme odstát, dokud nepustí šťávu. Poté scedíme a necháme okapat. Pecky vaříme 10 minut ve 150 ml vody, přecedíme je, přidáme 50 g cukru, přivedeme k varu, až se cukr rozpustí. Po vychlazení do této tekutiny přilijeme šťávu z višní. Z mouky, vajec, špetky soli a trochy vody připravíme těsto, rozválíme ho na sílu 3 mm a rozkrájíme na čtverečky 5x5 cm. Ty plníme višněmi, poté spojíme růžky a v dlani zakulatíme do malých knedlíčků. Vložíme do 3 l vroucí osolené vody. Do 10 minut by měly vareniky vyplavat nahoru k hladině. Vyjmeme je z hrnce, na talíři polijeme rozpuštěným máslem a šťávou z višní.


Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Domácí tarhoňa

12.05.2015 | Stačí pár ingrediencí a dobrota zpěvačky Alžbety Bartošové je na stole!

Japonská polévka Vladimíra Marka

23.09.2015 | "Jako každý, kdo se kdy postavil ke sporáku, mám pochopitelně velkou radost pokaždé, když vidím, že mým strávníkům chutná," říká herec, kterého můžete vidět v Divadle Kalich ve dvou muzikálech autorské dvojice Ondra Soukup & Gábina Osvaldová: Mauglí a Johanka z Arku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.