Letošní jihomoravskou výstavu vín vyhrál Tramín a červené cuvée

Letošní jihomoravskou výstavu vín vyhrál Tramín a červené cuvée

17.02.2018 ČTK

Letošní 41. jihomoravskou regionální výstavu vín, která je určená zejména pro malovinaře, vyhrál mezi bílými víny Tramín červený 2017 od Zemědělského družstva Sedlec.

Mezi červenými kralovalo cuvée červených odrůd 2017 od Brňana Josefa Žižlavského. ČTK to dnes řekl za organizátory Bořivoj Drábek.

V soutěži bylo téměř 800 vzorků vín, z toho 506 bílých, 58 růžových a 226 červených. Nejvíce zastoupené odrůdy byly Veltlínské zelené, Ryzlink Vlašský, Ryzlink Rýnský a mezi červenými Frankovka a Svatovavřinecké.

Podle Drábka se soutěže účastní ze dvou třetin malovinaři a z jedné třetiny profesionálové. "Pro malovinaře je to konfrontace, kterou potřebují k porovnání kvality svých vín," uvedl Drábek.

Počet malovinařů spíše klesá, protože řada z nich, kteří vína dělali jen ve volném čase, nakoupila další vinice a oboru se věnuje už profesionálně. Vína zbylých malovinařů nejdou do prodejní sítě a jsou k ochutnání spíše na venkovských koštech, kterých jsou na jižní Moravě desítky. Chybějí ale soutěže pro drobné vinaře a tím i srovnání kvality. "Malovinaři to chtějí bodovat, profíci naopak mají z konfrontace někdy strach," uvedl Drábek.

V pořadí 41. jihomoravská výstava vín se uskuteční 24. února v Kongresovém centru na brněnském výstavišti. Tam budou moci lidé dnes hodnocená vína ochutnat. Jde o jednu z největších akcí drobných a středních producentů vín na jižní Moravě.


Mohlo by vás zajímat

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.