Vajíčkové pomazánky jsou fajn, ale ne moc dlouho

Vajíčkové pomazánky jsou fajn, ale ne moc dlouho

28.05.2016 Redakce

Jsou to vcelku levné „rychlovky“, které nikoho neurazí – vajíčkové pomazánky. Asi byste proto neřekli, že na nich výrobci budou šetřit. Jenže ejhle, výsledky našeho redakčního testu ukázaly něco jiného.

Obaly některých výrobků poničíte pomalu i pohledem a v některých se zase tlačí o slovo víc levná cibule než vajíčka. Přitom se ale výrobci moc nesnaží vám ji na etiketě uvést v procentuálním zastoupení. Na obrázku na obale bývají navíc vejce v plné parádě a patřičně počítačově přibarvená. Že uvnitř najdete úplně jinou konzistenci a barvu, a tudíž se tu dá polemizovat i o klamání spotřebitele, asi nikoho nezajímá…

Vůbec nechceme zpochybnit, že vaše domácí vajíčková pomazánka, kterou jste si po Velikonocích určitěužili až až, je nejlepší. Nás ale zajímalo, jestli stojíza to jít někdy „na koledu“ i do obchodu. A právě tento závěr byl úkolem pro naši komorní, nicméněmlsnou redakční porotu. Vajíčková pomazánka samozřejměnepatří.jen k Velikonocům. Je to taková vděčnástálice, kterápřistane na stole, kdyžpřijde návštěva. A v dnešní uspěchanédobě mnohdy neníčas na hrdinství. Holt – dvěkrabičky z obchodu se občas náramně hodí. Jenže, jak jsme se přesvědčili, musíte dobře hledat.

Obaly? Někde se zbytečně šetří

Hned na začátek nás překvapilo, že nabídka vajíčkových pomazánek není nijak rozsáhlá. Některé řetězce je dokonce vůbec nezařazujído svého sortimentu. Ze všech obchodů posbíráte jen šestici pomazánek od odlišných výrobců, a jak se dočtete i v hodnotících tabulkách, uspokojivánení ani polovina nabídky. Dalším překvapením pak byla odlišnost obalů. Jak jsme se sami přesvědčili, zrovna u takové pomazánky hraje obal jednu z hlavních rolí. A když to vezmeme hned popořádku a zhodnotíme třeba taková víčka... některá se otevírají velmi ráda sama a pak se neváhají podívat, co že to ještěmáte v tašce, jiné musíte pomalu páčit kleštěmi – ideálnípro jemnou hospodyňku, která ve svátečních šatech chystá pohoštění pro návštěvu. No a pak samotnávanička. Některáse doslova přizpůsobítvaru ruky při úchopu, což asi také nenímoc praktické. A co vytýkáme všem vzorkům, je mystifikace zákazníka, kdy jsou hned na polovině obalů pomazánek fotky rozkrájeného vejce, přestože v takové podobě je v pomazánce pochopitelněnikdo nenajde. Samotné ztvárnění obsahu, který si skutečněkupujete, je spíše upozaděno, jakoby nebyl důležitý.

Srovnávací testík: Salát nebo pomazánka?

Když jsme byli na průzkumu trhu, v sortimentu zboží jsme narazili i na vajíčkové saláty. Napadlo nás vyzkoumat, v čem se takový salát liší od pomazánky. S předpokladem, že se v salátu budou vyskytovat větší kusy vajec a bude samozřejmě řidší, jsme postupně otevřeli a ochutnali Delica vajíčkový salát (48 % vajec, cena 19,90 Kč) a Vajíčkový salát Palma (35 % vajec, cena 18,90 Kč). A musíme uznat, že i přes podstatněvyšší obsah vajíček v pomazánkách, kdy se pod 50 % dostala jen pomazánka z Polska, vyšly saláty chuťově překvapivě daleko lépe. U druhého vzorku bychom vytkli jen to, že některé kousky vajíček byly příliš velké a neumíme si představit, že salát někde v parku strčíte rychle do pusy, aniž byste se ušpinili od hlavy až po paty

Pozor na skladování

Co jsme vyhodnotili jako největšíkámen úrazu, byly podmínky skladování. A to nynínemluvíme přímo o tom, jak budete zacházet s pomazánkou vy, protože předpokládáme, že ji určitě nebudete schválně vystavovat přímému slunci nebo ukládat mimo lednici. Máme na mysli podmínky skladování a přepravy od výrobce do obchodu. Jsme přesvědčeni o tom, že ne vždy jsou dodržena jasná pravidla, že podobné zbožímusí být uchováno v chladu. Jak by se jinak mohlo stát, že si přineseme dva vzorky ze šesti zkažené, a to velmi zřetelně podle zápachu i zkysléchuti, přestože do konce doby trvanlivosti chybělo ještěněkolik dní? Tento kámen úrazu bohužel posunul mezi poražené Bagetovou vajíčkovou pomazánku Boneco, kterápůvodně mířila na vrchol díky vysokému obsahu vajec (60 %).

Vajíčková s majonézou nebo majonézová s vajíčkem?

Tak přesnětuto otázku jsme si u některých vzorků kladli. Ve třech vzorcích ze šesti je chuť majonézy a cibule jednoznačně dominantnějšínež chuť vajíček. Naopak jsme byli velmi překvapeni chutíToppo vajíčkové pomazánky, kde se nezapře poctiváporce sýrové složky a cibule ji nepřebíjí. Rozdíly jsou takév kyselosti. Někde je octa znatelněvíce než v jiných pomazánkách. A ruku v ruce s podílem majonézy jde také konzistence. Například Bagetová vajíčkovápomazánka (Gurmán Klub) vám vydržína vidličce jen tři vteřiny, takže patrně nedoputujete s pomazánkou ani na veku.

Na stole a pod stolem

Test udržitelnosti na vidličce nás přivedl k zamyšlení, co takovépomazánky udělajíza dvě, tři hodiny na chlebíčku? Namazali jsme je tedy na veky a pěknějsme si je v redakci vystavili na stůl. Máme tady klasickou pokojovou teplotu, jako vy doma. Už po hodiněbylo znát, že vajíčkovápomazánka je vhodným kandidátem k okamžitékonzumaci. Ne, že by jejíchuť po šedesáti minutách mutovala, ale měníse její b arva. Vzorky, kterénejsou přibarvované, na svěžím vzhledu trochu ztrácejí. Po dvou hodinách některékousky lehce osychají, ale chuťověstále žádnádramatická změna k horšímu. Jen u těch více cibulových máme dojem, že se chuťcibule zvýrazňuje, cožale může být dáno do určité míry i cibulovým aroma, kterése po čase ještěvíce rozvolňuje a line se celou redakcí. Největší přerod vidíme v užtak dost řídké Bagetovévajíčkové pomazánce, která v teple samozřejměještě více „taje“. Rozhodnete-li se ji použít, musíte návštěvu brzy vyprovodit, pokud jí nechcete nabídnout rozblemcaný kus veky, kteráse různě deformuje pod tíhou pomazánky konzistence krupicovékaše. Nebo raději chlebíčky nenápadněschovat pod stůl.

Na stupních vítězů

Dělenína stupně vítězůa na lavici poražených nebylo nijak složité. Dva vzorky otestovat nešly – minimálněne bez následných zdravotních problémů, a ty byly jasné. Jen to pořadí jsme určili podle podílu vajec a menšímíry zkažení. A u zbylých čtyřje poměrně velkápropast mezi prvním a čtvrtým místem. Jako už mnohokrát jsme se přesvědčili, že vysoká cena automaticky nevěštívysokou kvalitu. Podívejte se na cenu za sto gramů, kterou jsme vám do tabulky přidali, abychom nikoho poškodili, ani nevyvýšili. Není hezké mít vítěze za 12,50 Kč (za 100 gramů) a navíc takového, jehož obal se nemusíte bát umístit do tašky?

Výsledky našeho testování nepocházejí z laboratoří a nejsou založeny na přesných chemických analýzách, nýbrž na subjektivním senzorickém hodnocení členůredakce. V tabulkách naleznete výsledky testování. Nejedná se o body, nýbrž o pořadí jednotlivých vzorků v parametru chuť.

 


Mohlo by vás zajímat

TESTOVALI JSME MLÉKO... A ODHALILI BAKTERIE

03.03.2023 | Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“.Jak je na tom mléko dostupné v tržní síti s kvalitou? Odpověď jsme hledali ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins a laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické.

TESTOVALI JSME MARGARINY: TRANS MASTNÉ KYSELINY JSOU PASÉ

05.04.2023 | Margaríny nemají příliš dobrou pověst, a to zejména kvůli obsahu trans nenasycených mastných kyselin, které stojí příčinou zvýšeného rizika vzniku kardiovaskulárních one- mocnění. Jde však o přežitý mýtus. U dnešních margarí- nů je totiž obsah těchto tuků prakticky nulový, což ostatně prokázal i náš test.

TEST HLUBOCE ZMRAZENÝCH RYB: ŠACHY S PŘIDANOU VODOU?

12.12.2022 | V případě přidané vody ne- jde u ryb o žádnou nutnou ochranu, ale o obyčejné zlevnění. Podobně jako je tomu např. u křehčeného drůbežího masa. Princip je velmi podobný, jen v případě ryb není voda do svaloviny nastřikována, ale je pouze namáčena do vodní lázně. Do té mohou být samozřejmě přidána aditiva podporující navázání vody do svaloviny, zpravidla poLyfosfáty nebo soli kyselin a jedlá sůl. Jak ale poznat rybu, kde budete platit za maso, a ne za vodu?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.