TESTOVALI JSME MLÉKO... A ODHALILI BAKTERIE

TESTOVALI JSME MLÉKO... A ODHALILI BAKTERIE

03.03.2023 Jiří Kopáček

Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“.Jak je na tom mléko dostupné v tržní síti s kvalitou? Odpověď jsme hledali ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins a laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické.

U všech tepelně ošetřených mlék je garantováno, že jsou po mikrobiální stránce bezpečné a neobsahují žádné choroboplodné zárodky. V případě trvanlivého mléka se někdy šíří mýtus, že jeho trvanlivost je dána skutečností, že výrobek obsahuje konzervanty. To je však zásadní omyl. Při výrobě trvanlivého mléka se v žádném případě nesmějí do mléka žádné přídatné látky přidávat. Trvanlivosti je dosaženo výlučně díky tepelnému ošetření a také speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. Ani v případě výroby čerstvého pasterovaného mléka nejsou konzervanty používány. Kratší doba udržitelnosti je dána pouze nižší teplotou ošetření.

Zejména pro děti a školní mládež jsou vyráběna také trvanlivá ochucená mléka. Vyrábějí se stejnou technologií jako mléka neochucená a jako ochucující složka se používá často příchuť vanilková, jahodová, banánová či čokoládová. Mimo vitamínů a minerálních látek obsažených v mléce mohou tyto výrobky obsahovat navíc řepný cukr (sacharózu) nebo hroznový cukr (glukózu), které dodávají tělu potřebnou energii a výsledný produkt dosladí. Konzumní mléka mohou být také obohacována vápníkem (např. ve formě mléčnanu vápenatého) a vitamínem D, důležitými pro zdravý vývoj kostí. Mlékárenský průmysl nabízí osobám s nesnáš


Mohlo by vás zajímat

TEST JAHODOVÝCH JOGURTŮ: JAK JSOU NA TOM S „BACILY“?

07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.

NEJVĚTŠÍ TESTOVÁNÍ KLOBÁS V HISTORII: NAJDETE I SVOU OBLÍBENOU!

22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.

ŠUNKOVÝ SALÁM ZPĚT NA VÝSLUNÍ - LIBOVÉ MASO, POCTIVÁ RECEPTURA

06.05.2023 | Existují produkty, které tvoří přechod mezi celosvalový- mi a mělněnými výrobky. Mezi ně bezesporu patří šunkový salám. V sortimentu českých masných výrobků patří mezi opravdové stálice. Jak je na tom ale s kvalitou?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.