Mít tak svoji pípu …

Mít tak svoji pípu …

22.02.2016 Redakce

V České republice se v dnešní době v minipivovarech vyrobí stovky hektolitrů piva světlého, tmavého, kvasnicového, nefiltrovaného, s nejrůznějšími příchutěmi, mnohdy až neuvěřitelnými. Stejně tak v menších domácích, rodinných, hospodských či hotelových zařízeních na výrobu piva. Právě díky minipovarům si může připravit svůj oblíbený druh piva téměř každý.

Minipivovary jsou jednoznačně atraktivním zpestřením lokální gastronomie a nápojového lístku. Jsou skvělým důvodem, proč hotel nebo restauraci s vlastním pivovarem navštívit, už proto, že mezi pivními tanky s vůní chmele a sladu je posezení nanejvýš příjemné.

Konzumenty piva různorodost baví
V České republice  máme  zhruba 330 minipivovarů, každý vaří pivo jiné chuti. Je lákavé ochutnávat, experimentovat a nacházet v nich zalíbení. Borůvkové, kávové, jahodové, švestkové, čokoládové nebo jakkoliv jinak ochucené pivo má své příznivce i odpůrce. Je báječné, že si můžeme vybrat a každý může svoji pivní chuť dostatečně uspokojit.
„Vše je také o lásce k řemeslu. My máme v našem pivovaru sládka, který dělal 34 let v plzeňském Prazdroji, vedl tam experimentální minipivovar a pořád se učí. Je vidět, jak svoji práci miluje, což se pozná i na pivu, které mu projde rukama,“ připomíná Robert Chládek, majitel Pivotelu MMX.

Jsou malebné, útulné a sebevědomé
Stále mluvíme o minipivovarech, které se v posledních letech staly nedílnou součástí gastronomie, moderním trendem konzumace piva.  A člověk až žasne, kde všude minipivovary v naší republice jsou a jak kreativní jsou jejich majitelé. Navazují na historii místa a není výjimkou, že minipivovar najdeme i v malé vesnici.
Ve středních Čechách je minipivovarů minimálně patnáct, například v Ujkovicích, Kounici, Zadní Třebani, ve Štiříně a také v Ctiněvsi. V tamním Podřípském rodinném pivovaru na úpatí hory Říp uvařili první pivo v květnu roku 2014. Byl to světlý ležák, který je stálicí v nabídce pivovaru. „Vaříme piva jak svrchně, tak spodně kvašená, nefiltrovaná a nepasterizovaná, jen za pomoci vody, sladu, chmele, kvasnic a lásky k pivu. Při vaření nových druhů piv spolupracujeme s několika špičkovými sládky, proto je výsledkem vynikající pivo vyvážené barvy, chutě a vůně. I díky tomu jsme získali několik ocenění, byli jsme třetí v soutěži Zlatá pivní pečeť, stejně tak v Jarní ceně českých sládků,“ vysvětluje majitel minipivovaru Aleš Lípa.

 

Celý článek najdete v novém čísle časopisu Svět potravin, které vychází 22. února!

 

 


Mohlo by vás zajímat

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.