Solná nálož ve večerním křupání

Solná nálož ve večerním křupání

15.09.2015 Mgr. Kateřina Kmecová

Víme, že jsou nezdravé, ale také, že mohou být nakažlivě dobré. Jsou lidí, kteří se bez nich obejdou hravě, bez pocitu, že by jim něco unikalo. A pak ti, kteří si brambůrky zpestřují několikrát v týdnu filmové večery, posezení s přáteli i jízdu v autobuse. Je to snadné – smažené bramborové brambůrky s paprikovou příchutí. Pochutnáme si na všech značkách stejně?

Každý rok sní průměrný Čech bezmála kilogram slaných brambůrků. Výrobci milovníky slaných pochoutek lákají na stále nové příchutě i tvary. My jsme pro test zvolili příchuť z nejklasičtějších a pro snazší výběr jsme zařadili chipsy v méně tradičním balení, tedy papírové tubě.

První a poslední vzorek byl zabalen v tvrdším obalu, ze kterého můžete brambůrky ujídat, v případě většího počtu zájemců je však nutné je vysypat na talířek. Ostatní tuby jsou sice papírové, ale rozlámaných chipsů jsme v nich našli paradoxně mnohem méně – ochranu, ale i výrazně pohodlnější servírování zajišťuje plastová „rakvička“ uvnitř, ve které jsou lupínky naskládány.

Nejdražší vítěz

Cenové rozdíly byly tentokrát značné – zatímco chipsy prodávané jako privátky řetězců stály, s výjimkou brambůrků Tesco, jen 16 Kč, značkové Pringles zakoupíte za 70 korun. A jak výsledky napovídají, v tomto případě se sáhnout hlouběji do peněženky vyplatí. Vítězné Pringles jsou jemné, chuťově vyvážené, neobtěžuje nás vše likvidující slanost a mírná pikantnost rovněž není na závadu. Ve stříbrných Chipsletten překvapí zvláštní chuť syrové papriky, ale milovníci slaných snacků si rozhodně pochutnají.

Privátky jsou srovnatelné

Od třetího do pátého místa se seřadily produkty jednotlivých řetězců, které jsou mezi sebou v podstatě srovnatelné. Snad jen K Classic vyčnívá nezvyklými tóny, které neumíme popsat lépe než „středomořské“, jak slibuje název výrobku. Další dva zástupci (Crusti Croc a Penny) jsou chuťově poněkud mdlí a zejména chipsy pod značkou Penny doplácejí na nerovnoměrnou posypku, která se koncentruje pouze v brambůrkovém „údolíčku“, a ten tak chutná dost slaně jen na počátku, než se z něj stane pouze křupavý lupínek bez jakékoli výraznější příchutě.

Trochu mimo tyto vzájemně zaměnitelné vzorky stojí chipsy Tesco, které jsou rozpoznatelné na první ovonění i ochutnání. A bohužel to tentokrát není vlastnost pozitivní. Brambůrky působí nepříjemně uměle a dávají tušit, že se v továrně glutamátem nešetřilo. Jen pro přesnost – glutamát obsahují všechny vzorky kromě Lorenz, ovšem takto dominantní jeho chuť nikde jinde není.

Dochucuje se hlavně solí

Konzumenti chipsů se dělí na dvě skupiny, stejně jako milovníci čokolády – jedni jsou schopni dát si dva čtverečky či hrst brambůrek, zbytek úhledně zabalit a vrátit zpět do spíže. Druhá parta neopustí stanoviště, dokud nepadne celé balení. V takovém případě ji čeká pořádná solná nálož…

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom měli přijmout maximálně 5 gramů soli denně. Nejslanější ze všech testovaných vzorků jsou brambůrky K Classic. Pokud byste se neovládli a během večerního křoupání jich spořádali celý balíček, dostanete do sebe 2,3 gramu soli, tedy 46 % doporučené denní dávky. Více než třetinu doporučené denní dávky si vyčerpáme, i pokud bychom zbaštili celé balení chipsů s nejnižším obsahem soli, tedy Lorenz Chipsletten. V kontextu toho, kolik soli přijmeme (mnohdy nevědomky) v jiných pokrmech a potravinách, je to celkem slušný počin.  

Takže slané brambůrky k televizi? Ano, ale pamatujte, že lepší chuťový zážitek vás bude něco stát. A hlavně mějte na paměti, že malá hrst vám bude muset stačit, pokud nechcete být prosolení ještě několik následujících dní.

 


Mohlo by vás zajímat

TESTOVALI JSME MEDOVÉ KROUŽKY: MEDOVÝ JE JEN JEJICH NÁZEV

09.12.2023 | Medové kroužky platí za oblí- benou snídani nebo svačinu nejen mnoha dětí, ale i do- spělých. Jen samotné slovo med evokuje u mnoha stráv- níků garanci zdravého a pří- rodního produktu. Je to ale opravdu taková výhra?

TESTOVALI JSME MLÉKO... A ODHALILI BAKTERIE

03.03.2023 | Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“.Jak je na tom mléko dostupné v tržní síti s kvalitou? Odpověď jsme hledali ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins a laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické.

TESTOVALI JSME CHLÉB A NAŠLI TEN NEJLEPŠÍ!

22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.