novinky  

Češi přicházejí na chuť cukrovým odrůdám melounů

Češi přicházejí na chuť cukrovým odrůdám melounů

14.08.2015 Mgr. Jana Uhlířová

Není dnes už žádným překvapením, že melouny se řadí do sortimentu zeleniny. Tyto sladké a šťavnaté plody patří mezi oblíbené letní pochoutky.

Tento fakt dokládají i což dokládají i prodejní data společnosti Tesco. Právě v letních měsících se, co do počtu kilogramů, prodá 80 % celkového ročního objemu. Stálicí je u českých zákazníků klasický vodní meloun, v posledních letech často sahají také po jeho bezpeckové nebo menší – baby -  variantě. Stále populárnější jsou ale i cukrové melouny, a to zejména žlutý meloun a meloun odrůdy Galia.

Tradiční vodní klasika v pohodlném balení a bez pecek

„ Hlavní sezona prodeje melounů je v plném proudu a potrvá do září. Našim zákazníkům letos nabízíme devět druhů melounů,“ uvádí Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina ve společnosti Tesco a dodává: „Oblíbenou klasikou je červený vodní meloun, zároveň stále více pozorujeme trend v podobě nákupu vodního melounu bez pecek nebo menšího a sladšího baby vodního melounu.“ Oba tyto druhy jsou vzhledem k velikosti ideální pro menší rodinu, pár nebo jednoho člověka. Tesco je již třetím rokem nabízí v praktické síťce, takzvaném Fashion balení, které usnadňuje nákup a především odnesení produktu. Jejich cena se pohybuje v rozmezí 30-35 korun za kilogram.

Barevné cukrové melouny získávají na oblibě

Melounová sezona ale nepatří jen melounům vodním. „V posledních letech zákazníci rádi nakupují i ostatní barevné, nebo přesněji cukrové odrůdy. Populární je žlutý meloun, meloun Galia či Cantaloupe,“ říká Stanislava Mele. Tento trend potvrzují i prodejní čísla společnosti Tesco. Meziroční nárůst prodejů těchto melounových odrůd se pohybuje v řádu stovek procent. Do kategorie cukrových melounů, jejichž cena se v obchodech Tesco pohybuje v rozmezí 30-35 korun za kilogram, se řadí také v Čechách ne tolik známý meloun Piel de sapo. „Název, ve španělštině doslova ropuší kůže, odkazuje na zbarvení a vzhled slupky. Ve světě tento aromatický plod najdete pod jménem Santa Claus nebo vánoční meloun, “ uzavírá Stanislava Mele.

meloun

Co jste možná o melounech nevěděli

·        Slovo meloun pochází z řečtiny a znamená zralé jablko.

·        Odborníci se přou o to, zda meloun původně pochází z Afriky, nebo Asie.

·        Nejbližší příbuznou vodního melounu je okurka setá.

·        Největší známý meloun vážil 122 kg, melouny okolo 100 kg nejsou výjimkou.

·        Konzumace melounu dokáže snižovat krevní tlaku, vnitřní strana melounové slupky pak zmírňuje otoky a pomáhá odstraňovat kožní houbovité infekce.

·        Italské přísloví říká: „Do žen a do melounů nevidíš.“


Mohlo by vás zajímat

Chléb Vegipan, novinka kterou si zamilujete!

24.05.2018 | Vláčný chléb Vegipan je speciální chléb vyrobený bez použití droždí, laktózy a živočišných složek, což ocení hlavně vegani.

Aktivní život - póza, nebo kompletní rekonstrukce života?

02.05.2017 | S příchodem jara nás počasí začíná táhnout ven. Začínáme mít potřebu „něco“ dělat, abychom vypadali lépe, vytvarovali si do léta krásnou postavu do plavek a cítili se dobře. Televize, časopisy a internet nás vyzývají, ať změníme svůj životní styl a žijeme aktivním životem.

Na trhu je nový "červený chléb" s antioxidačními účinky

30.06.2017 | V pekárnách se od letošního května objevil nový a pro zdraví příznivý druh chleba. Přezdívá se mu Karkulka podle jeho načervenalé barvy a je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice. Díky ní má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.