All inclusive: radost, nebo starost?

All inclusive: radost, nebo starost?

09.07.2015 Mgr. Jana Uhlířová

Na letní dovolené se v jídle moc neomezujeme a právě se stravou souvisí i nejvíce pojistných událostí. Pouhé jedno procento Čechů jede k moři zhubnout, každý třetí z nás si pochoutek užívá dosytnosti a většinou se vrací nejen se zážitky, ale s kilogramy navíc. Jak se nepříjemností na letní dovolené vyvarovat?

Správná dovolená může rozšířit nejen naše obzory cestovatelské, ale i kulinářské. Navzdory tomu, že oblíbený systém all inclusive (vše v ceně) je spíše přizpůsoben tomu, aby se člověk najedl hodně, nikoliv kvalitně nebo dokonce zdravě. Mnohdy se tak domů vrátíme sice odpočatí, ale s nehezkým suvenýrem kolem pasu. Zeptali jsme se proto výživového specialisty Martina Škáby, jak si dovolenou užít se vším všudy a přitom nepřibrat.

„Pokud si chcete dopřát, rádi zvolíte dovolenou s formou stravování all inclusive, která navíc bývá lákavou součástí pobytů last minute. Takové lákadlo se však často nechtěně promění v touhu užít si co nejvíce. Není výjimkou, že právě kvůli kilogramům z dovolené nemáte tak dobrý pocit, jaký byste mohli mít, pokud byste dodržovali několik málo pravidel,“ říká Martin Škába (www.skaba.cz). U formy stravování all inclusive se nejčastěji setkáte se švédskými stoly. Jejich velkou výhodou je, že si můžete vybírat to, na co máte chuť, ale i to, co vám udělá dobře. „Pozor ale – to jak jídlo kombinujete, ovlivní, zda se vám bude ukládat do podkožního tuku, nebo ne,“ varuje výživový poradce.

dovolena1

  Lákadla na snídani

S rozumným jídelníčkem začínejte již ráno a vyhněte se sladkým pokrmům ve formě buchtiček, dortů či zákusků. „Nikdo se nechce na dovolené chovat jako asketa, hřešit je třeba, ale musíme vědět jak. Vždy, když si dopřejete sladkost, dejte si k ní zároveň porci ovoce. Obsahuje nestravitelnou vlákninu, která pomáhá čistit střeva a snižuje glykemický index neboli rychlost vstřebávání cukrů ze stravy,“ vysvětluje Martin Škába. Ovoce tak díky obsahu vitaminů, minerálů a enzymů pomůže zpracování sladkostí, aniž by se tělo příliš zatížilo.

 Jak si rozdělit talíř?

U oběda i večeře platí jednoduché pravidlo: nenechte se zlákat k neustálému přidávání si, naberte si na talíř vše najednou ve vaší přirozené domácí porci. Talíř si přitom rozdělte na tři pomyslné části: bílkoviny (maso, ryby, vejce nebo sýry), zelenina (minimálně půlka talíře) a příloha (čtvrtina talíře). „Vyvarujte se smažených pokrmů, z příloh upřednostněte rýži, luštěniny, těstoviny nebo vařené brambory. Zeleninu si ochuťte oleji, vyzkoušejte třeba mandlový nebo lněný,“ doporučuje Martin Škába.

dovolena2

Snahou hotelů je samozřejmě nabízet velké porce nepříliš drahých pokrmů hned na začátku švédského stolu, proto se neukvapujte, raději si v klidu vše obejděte a podívejte se, kde porcují ryby nebo nabízejí kvalitní maso. Hledejte čerstvé potraviny – na zpracovávání zbytků pokrmů není nic špatného, ale od toho přece na dovolené nejste. Typickým produktem výhodného nakládání s potravinami je například rizoto, těstovinové saláty nebo hutné salátové směsi bohatě zalité majonézou.  

 Colou k pneumatice

Slazené nápoje vám dobře neudělají, dejte si raději neperlivou vodu s citronem. „Jídlo je ovšem lepší nezapíjet vůbec, abyste nenarušovali proces trávení. Nepřítelem jsou colové nápoje plné cukrů i éček, které se ukládají do podkožního a útrobního tuku, a tak po nich budete rychle tloustnout,“ varuje výživový poradce.

Co si dát večer u baru?

Víno, pivo, míchané drinky – kdo by si jimi dovolenou nezpříjemnil? „Stejně jako u colových nápojů je tomu i u konzumace tvrdého alkoholu. Raději si dejte víno či pivo,“ radí Martin Škába. Alkohol v programu all inclusive nebývá právě špičkových značek, systém je založený na konzumaci velkých objemů průměrného vína nebo míchaných nápojů, ve kterých se kvalita tak trochu ztratí. Pamatujte také na to, že alkohol zvyšuje chuť k jídlu. Večer zapomeňte na sladkosti a sacharidy v pizze nebo těstovinách. Raději si dejte malou porci sýra nebo carpaccio z dobré ryby a nezapomeňte na zeleninu.

 Svačiny povoleny

Pravidelnost stravy je základem všeho i na dovolené. Nejezte proto jen třikrát denně, ale dopřávejte si svačiny. Váš metabolismus bude pořád pracovat a energii z jídla lépe spálí. Opatrní buďte při výběru svačiny z nabídky all inclusive – většinou bývají na výběr párky, pizza, housky, sušenky a zmrzlina, tedy nepříliš zdravé potraviny, po kterých navíc dostanete brzy opět hlad. Sáhněte raději po čerstvém ovoci nebo zeleninovém salátu.

 Sami sobě kuchařem

Chcete mít nad svým jídelníčkem větší kontrolu, vyhýbáte se hotelové stravě a raději si na dovolené vaříte sami? I tehdy myslete na své zdraví. Snažte se vyhnout dovozu velkého množství polotovarů a raději prozkoumejte destinaci a nakupte místní ryby, sýry, maso, ovoce a zeleninu. Je hříchem nevyužít hojnosti exotických potravin, čerstvých ryb a výběru šťavnaté zeleniny a ovoce.

Jak je to s reklamací?

Objevili jste zkažené potraviny nebo v hotelu panují jiné stravovací podmínky, než máte uvedeny ve smlouvě? Pokud je to možné, na problém se stravováním upozorněte delegáta cestovní kanceláře hned na místě bez zbytečného odkladu. Po návratu domů potom máte na reklamaci dobu jeden měsíc od ukončení zájezdu. Zájezd můžete reklamovat u pořadatele zájezdu a neváhejte přiložit fotografie či lékařskou zprávu. Není také od věci si ještě před zájezdem vyhledat recenze zákazníků, kteří již na zájezdu byli a pročíst si jejich zkušenosti.

Nejčastější stížnosti se týkají nedostatku jídla nebo nereálných očekávání klienta. Nedostatkem ve stravování se myslí například jeho naprostý výpadek a nepoživatelnost, jednotvárná nebo málo teplá strava, samoobsluha místo přislíbené obsluhy číšníkem, dlouhá čekací doba, špinavé stoly, ubrusy, příbory či nádobí, ale také chybějící restaurace nebo supermarket při samozásobování.


Mohlo by vás zajímat

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.