Utopené naděje hospodské klasiky

Utopené naděje hospodské klasiky

12.02.2015 Redakce

Konzumenti piva je milují, zastánci zdravé výživy nenávidí. Ať chceme, nebo ne, jsou utopenci klasickou české gastronomie. Teoreticky na nich není co zkazit – špekáčky naložené na několik dní do sladkokyselého nálevu, v němž se topí také cibule a další zelenina i koření, které nebohým buřtíkům dodávají tu správnou chuť.

Za utopence údajně vděčíme panu Šamánkovi z Berounska, který jako první začal buřty konzervovat do sladkokyselého nálevu. Jenže své vzrůstající proslulosti si příliš neužil, utonul při opravě mlýnského kola. A právě proto si dnes objednáváme utopence a ne buřty v láku. Mimochodem lák – s ním si v našem testu všichni výrobci poradili a těžko v tomto ohledu jednotlivé vzorky odlišovat. Různily se tím, jestli do nich výrobce přidal méně či více cibule, přilepšil nám nějakou lepší zeleninkou a kořením. Trochu mimo naši hitparádu se ocitnul jen lák u vzorku Spar, kde se nahoře zlověstně vznášela vrstva tuku, jehož chuť pronikla do celé tekutiny.

Špekáček rozhoduje

To, zda si na utopencích pochutnáte, či nikoli, je jednoznačně dáno kvalitou a chutí přítomné uzeniny. Ani sebelepší lák nezachrání buřtík pochybné kvality. Pokud je masitý obsah vydáván za špekáček, je to určitě první vlaštovka. Ten je totižčeskou legislativou jasně definován, a tak máte alespoň nějaké kvalitativní minimum zaručeno. Jako špekáček byly označeny čtyři vzorky ze šesti testovaných a všem budiž ke cti, že požadovaný obsah masa dodržely. Již smutnějším zjištěním je, že každý z výrobců si do nich přihodil řadu dalších zlepšováků. Nejméně se přídatnými látkami pomáhalo v případě Kosteleckých uzenin, ale i zde se ve složené skví například glutamát. Vzorky na prvních dvou místech pak byly vylepšeny barvivem a neobešly se ani bez přidání živočišné bílkoviny. Že nevíte, o co jde a zní to celkem nevinně? Bílkoviny se většinou získávají z ořezů masa, které se suší a melou na práškovou hmotu. Je to v podstatě náhražková surovina, která výrazně zvyšuje obsah masa. Nelze ale tvrdit, že není obsažena i v dalších vzorcích, neboť se někteří výrobci kloní k názoru, že její použití není třeba na obale uvádět.

Uzeniny nevalné kvality

Naložená uzenina je skutečně alfou a omegou výsledného dojmu, nelze se tedy divit, že slavně nedopadly oba vzorky, u nichž si výrobci kvalitní suroviny schovali asi na jinačí produkty. Viva utopenci v sobě ukrývají uzeninu s neurčitým obsahem masa v sestavě: vepřové maso, vepřové sádlo, vepřové kůže, drůbeží maso strojně oddělené. Varovný prst je pak na místě zvednout u vzorku Spar. Jeho složení dominuje kuřecí maso (doplněné separátem), následováno sádlem, vepřovým masem a kůžemi. To vše za asistence dalších látek, včetně sojové bílkoviny, sušeného mléka a glutamátu.

Moc si nepochutnáte

Šedá je teorie, zelený je strom praxe – jak nám tedy chutnalo? Naše chuťové preference do značné míry odpovídaly nastíněné kvalitě naložených uzenin. Nejlépe si vedly vzorky, kde výrobce na mase nešetřil a snažil se nám dopřát alespoň nějaký masový zážitek. Trochu se nám v tomto ohledu vymyká vzorek Karlova Koruna, kde bohužel chuťový dojem kvalitnímu složení vůbec neodpovídal. V každém případě, testovat senzoricky takové množství vzorků vyžaduje osobní statečnost hraničící s hrdinským skutkem, po jehož vykonání není jisté, zda se udatný jedinec vrátí domů živ a zdráv.

V létě pozor

Ačkoli jsou utopenci většinou prázdninovým jídlem, platí, že v létě bychom měli být s jejich konzumací obezřetní. Doporučené skladování je různé – pro některé byste měli zamířit do chladící sekce, a přesto ne všichni obchodníci podmínky skladování dodržují. Jiné sice můžete uchovávat při teplotách až do 27 °C, ale v létě doporučujeme uskladnění v lednici i u nich. To platí, i pokud se rozhodnete svůj čas a péči věnovat přípravě domácích utopenců. V takovém případě navíc velmi pečlivě vybírejte, jaký špekáček (!) se chystáte utopit – neboť je to právě on, jenž o konečném výsledku rozhoduje.

Poznámka: Výsledky našeho testování nepocházejí z laboratoří a nejsou založeny na přesných chemických analýzách, nýbrž nasubjektivním senzorickém hodnocení členů redakce. V tabulkách naleznete výsledky testování. Nejedná se o body, nýbrž o pořadí jednotlivých vzorků v parametru chuť.

 

 


Mohlo by vás zajímat

TEST HLUBOCE ZMRAZENÝCH RYB: ŠACHY S PŘIDANOU VODOU?

12.12.2022 | V případě přidané vody ne- jde u ryb o žádnou nutnou ochranu, ale o obyčejné zlevnění. Podobně jako je tomu např. u křehčeného drůbežího masa. Princip je velmi podobný, jen v případě ryb není voda do svaloviny nastřikována, ale je pouze namáčena do vodní lázně. Do té mohou být samozřejmě přidána aditiva podporující navázání vody do svaloviny, zpravidla poLyfosfáty nebo soli kyselin a jedlá sůl. Jak ale poznat rybu, kde budete platit za maso, a ne za vodu?

KDYŽ DVA DĚLAJÍ TÉMĚŘ TOTÉŽ: TEST SMETANOVÝCH KRÉMŮ

01.11.2022 | Pribináček, Lipánek, Bobík, máček, Olmík a mnohé další, to všechno jsou názvy oblí- bených mléčných výrobků, na kterých si s radostí po- chutnávají děti, ale kterými nepohrdnou jako lahodným dezertem ani dospělí. Jak jsou na tom ale s obsahem kvalitních bílkovin a nemají až mnoho cukrů?

TESTOVALI JSME CHLÉB A NAŠLI TEN NEJLEPŠÍ!

22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.