Ořechy pro chuť i zdraví

Ořechy pro chuť i zdraví

29.01.2015 Renata Reihserová

Ořechů je kolik druhů, že kolikrát vlastně ani nevíme, jak vypadají stromy, na kterých se rodí, ani to, kde rostou, natožpak čím nám mohou být prospěšné. Pojďte se s námi podívat na nejznámější druhy!

Pekanové ořechy – lék na chřipku i rakovinu

Tyto ořechy jsou plody stromu druhu cary illinoensis (ořechovec pekanový), který roste v subtropech. Ořechovce jsou zajímavé stromy s cenným dřevem. Využívána je i jejich kůra, která se sama v pásech odlupuje. Nejoblíbenější jsou ořechovce pekany, vyšlechtěné do stovek odrůd. Pekanový ořech je vzhledově podobný vlašskému. Skořápka plodu je však hladká, různých barev přes odstíny žluté, hnědé a oranžové. Jedlá jádra jsou velice chutná, ale jak už u ořechů bývá, také tučná.

pekan2

pekan

Na druhou stranu jsou bohatým zdrojem provitaminu A, vitaminu B, draslíku, vápníku, železa a fosforu. Jedinečné jsou i obsahem fytochemikálií, které vyvolávají proces, při němž se navzájem ničí rakovinné buňky. Pouhých pět pekanových ořechů obsahuje asi šestinu doporučené denní dávky zinku, který je zásadní pro fungování bílých krvinek, jež bojují proti bakteriím a virům včetně chřipky a nachlazení.

Kešu – vitaminová bomba

Pocházejí z tropické severovýchodní Brazílie a jsou plodem dvanáctimetrového stromu – ledvinovníku západního.  Jeho plody jsou tzv. jedlé nažky a nacházejí se v  „kešu jablku“, které se buď lisuje a ze šťávy se vyrábí alkohol, nebo se jím krmí se dobytek. Nepravé plody – kešu oříšky – musejí projít jakousi „detoxikační kúrou“, než se nám dostanou na stůl. Skořápky ořechů totiž obsahují toxický olej kardol, který velmi dráždí kůži a sliznice, a tak celý proces zpracování vyžaduje pečlivé odstranění této žíravé kapaliny. Olej se dále využívá k výrobě např. průmyslových nátěrových hmot.

kesu

Tato energetická „bomba“ obsahuje mnoho vysoce hodnotných živin (nenasycené mastné kyseliny, kvalitní oleje, vitaminy A, B1, E, minerální látky jako železo, zinek a hořčík, betakaroten a stopové prvky, jež podporují růst buněk). Spolu se slunečnicovými semínky mají kešu oříšky nejvyšší obsah hořčíku, obsahují dvakrát více železa než hovězí maso.

Makadamový ořech – tučný a drahý

Pěstují se v subtropických oblastech, velké plantáže jsou v Austrálii a v Americe. Plody jsou skutečnou delikatesou, tomu odpovídá i jejich vyšší cena. Jejich chuť a vůně jader vynikne až při pečení na oleji. Výborné jsou obalené v čokoládě, ale také s česnekem a bylinkami.

makadam

Ořech je velice tučný – obsahuje až 80 % tuku a vyrábí se z něj olej, který se přidává do kosmetických výrobků. Makadam vlastně ořech není. Je to peckovice a strom, na kterém roste, je podobný kaštanu. Kulatý plod velikosti třešně má pod tvrdou skořápkou semeno, tedy ořech, který lze jíst i v syrovém stavu, ale obvykleji se praží a koření, někdy jen solí, nebo cukruje.

makadam2

 Pistácie – na krevní tlak

Pocházejí ze zemí Malé a střední Asie, dnes se pistáciové stromy vysoké až 10 metrů pěstují i ve Středomoří. Pár hrstí pistácií ve skořápce obsahuje více draslíku než banány. To pomáhá (jako součást zdravé výživy) k úpravě krevního tlaku, neboť draslík otupuje účinky soli. Výzkum ukázal, že denní porce pistácií rapidně snižuje riziko vzniku rakoviny, zejména co se týče rakoviny plic.

pistacie

Vlašské ořechy – účinky na mozek i cholesterol

Pro nás notoricky známý a běžně pěstovaný ořešák královský je mohutný a vysoký strom, který plodí i sto let peckovice s jádrem. Dříve lidé věřili, že díky vnější podobnosti jádra s lidským mozkem jejich konzumace podporuje správný vývin mozku. Dnes už víme, že vlašské ořechy podporují nejen mozek, ale i celou nervovou soustavu.

vlasaky

Obsahují zejména vitaminy E a B, železo, zinek a selen. Mají dobré antioxidační účinky, snižují hladinu cholesterolu v krvi, ale pozor –při žlučníkových problémech lehce vyvolají záchvat. Protože obsahují málo sodíku, jsou vhodné pro osoby s nemocnými ledvinami a krevním oběhem. Dají se z nich vyrobit likéry, kompotují se nebo nakládají do medu či octa. Zralá jádra najdou nesčetné využití do moučníků, cukroví, dortů, pomazánek, k dekoraci a zdobení zákusků a nejrůznějších dezertů.

Lískové ořechy– symbol lásky a plodnosti

Lískový ořech je plodem lísky obecné, která se běžně pěstuje i u nás. Již v dávnověku byly symbolem lásky a plodnosti. Lískové oříšky jsou bohaté na mononenasycené mastné kyseliny a jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu E. Kromě toho jsou bohaté na vlákninu, vápník, hořčík, zinek, kyselinu listovou a biotin. Vedle běžného využití do moučníků, pečiva a k masu jimi můžete vyléčit třeba kašel, když je nastrouhané utřete s medem.

orisky

liskace

Para ořechy – prevence rakoviny

Tyto stromy rostou v tropech Jižní Ameriky a jmenují se juvie zteplá. Mají velmi tuhé skořápky, jádra ořechů jsou bílá s vysokým obsahem tuku, bílkovin, cukrů a vitaminů. Nejlahodnější jsou syrové, pouze málokdy se přidávají do pečiva. Jejich skladování je pro vysoký obsah olejů velmi problematické, rychle žluknou. Para ořechy jsou nejbohatším zdrojem selenu, jehož vyšší hladina byla spojena se snížením rizika vzniku některých druhů rakoviny.

para

para2

Kokos – laskominy i krémy

Plod palmy obsahující aromatické kokosové mléko je u nás dobře znám. Kokosové mléko je bohatým zdrojem vitaminů B a C i draslíku. Pod tvrdou a silnou skořápkou je bílá dužina, bohatá na vápník, vlákninu a proteiny. Usušená dužina se strouhá do takové podoby, jak ji známe z prodejen potravin, anebo se z ní dále vyrábí olej, využívaný v potravinářství pro výrobu kokosových trestí a laskomin i v kosmetice.

kokos

2

Arašídy – lahodné luštěniny

Arašídy, buráky, buráčky nebo také burské oříšky – plody podzemnice olejné – nejsou ve skutečnosti ořechy, ale luštěniny rostoucí v zemi. Velkým plusem je obsah kvalitního oleje, bílkovin, vitaminů řady B a E. Dají se pojídat čerstvě vyloupané nebo v pomazánce, lahodně chutnají v úpravě na sladko i slané, bývají často součástí orientálních kuchyní.

arasidy

2

Mandle – pomoc při diabetu

Plody mandloně obecné, pocházející ze severní Afriky a západní Asie, mají zelený chlupatý povrch, nám známá mandle se ukrývá v jeho středu. Díky vysokému obsahu vlákniny a nulovému obsahu sacharidů snižují glykemický index potravin, jejichž jsou součástí. Mají vysoký obsah hořčíku, který také hraje velkou roli při regulaci hladiny cukru v krvi.Pozor na to, že obsahují kyanid a ve velkém množství jsou jedovaté.

mandle

2

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.