Pitelnost aneb proč nejdeme „jen na jedno“

Pitelnost aneb proč nejdeme „jen na jedno“

27.11.2014 Redakce

Češi vévodí světovému žebříčku spotřeby piva na osobu. Poslední údaje hovoří o tom, že každý z nás vypije průměrně 143 litrů piva ročně. Ale jak je možné, že ho vypijeme tolik?

Odpověď se skrývá v charakteristické vlastnosti samotného českého piva plzeňského typu, které nemá ve světě obdoby. Tou vlastností je vysoká pitelnost. Pokud jste se právě pousmáli, pak vězte, že pitelnost českého piva plzeňského typu je vědecky dokázaná. Z posledních výzkumů českých vědců navíc vyplynulo i to, že česká piva jsou bohatší na vitaminy.

 České pivo, to je pivo plzeňského typu

Pivo plzeňského typu je světově nejrozšířenější pivní recepturou a vaří podle ní pivovary všude na světě. Piva plzeňského typu tak dnes tvoří většinu všech piv vypitých na Zemi (1,1 mld. hl z celkově vyrobených 1,8 mld. hl). Receptura přitom, jak název napovídá, pochází ze západočeské Plzně, kde vznikla 5. října 1842, kdy byl v Měšťanském pivovaru uvařen první plzeňský ležák.

I přes to, že pivo plzeňského typu vyrábí velké množství pivovarů po celém světě, nikdy nejde o stejné pivo. Jak ukázaly dlouholeté studie a výzkumy vědců, pivo uvařené v českých zemích je odlišné od těch zahraničních. Jeho jedinečnost se totiž skrývá v tradičních českých surovinách a tradičním postupu výroby. To vše způsobuje vysokou pitelnost našeho piva a velí našemu jazyku: „Dej si ještě jedno…“

pitelnost

 Výzkumy ukázaly, že máme jedinečné pivo

Po stránce složení piva se to české odlišuje větším podílem zbytkového (nezkvasitelného) extraktu, vyšší barvou, menší kyselostí a vyšším obsahem polyfenolových látek pocházejících z chmele. Nižší prokvašení piva znamená i nižší obsah alkoholu v něm.

Senzoricky se správné české pivo vyznačuje zejména vyšší plností chuti, hořkostí, která déle doznívá, nižším výskytem cizích vůní a chutí, plnější zlatou barvou a kompaktní bílou pěnou

Charakteristická odlišnost českého piva však spočívá i v jiných jeho vlastnostech. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (VÚPS), který se dlouhodobě zabývá zkoumáním vlastností a odlišností českého piva, při své poslední dvouleté studii potvrdil oproti zahraničním pivům jak vyšší pitelnost, tak i vyšší podíl sacharidů, vitamínů a minerálních látek.

„Znovu jsme prověřili rozsáhlý soubor tuzemských a zahraničních piv typu Pils a potvrdili výsledky dřívějších zkoumání. To znamená, že i nadále platí, že české pivo má vyšší pitelnost. Zároveň jsme zjistili, že české pivo obsahuje o 45 % více vitaminu B6 a o 30 procent vitaminu B1 než zahraniční piva,“ potvrdila Věra Hönigová, manažerka výzkumu VÚPS. To vše je dáno odlišným způsobem výroby a použitými surovinami. Základními kameny českého piva plzeňského typu jsou totiž slad z českého sladovnického ječmene a žatecký chmel. „Právě typicky hořká chuť českého piva, kterou způsobuje žatecký chmel, má na svědomí vysokou pitelnost, tedy chuť na další,“ vysvětluje Pavel Zítek, sládek Pivovaru Gambrinus.

Jak Japonci zkoumali pitelnost českého piva?

Pitelnost českého piva je světově známá. Na přelomu tisíciletí se ji jali zkoumat i Japonci. Testování prováděli nejen ve spolupráci s konzumenty piva, ale také v laboratorním prostředí, kde byly „degustátory“ krysy. Těm byly podávány vzorky piva z nejrůznějších států. Ale jen k mističkám s českým pivem se „testovači“ vraceli opakovaně, a to i po té, co byly misky porůznu přemisťovány. Japonci tak tajemství pitelnosti českého piva plzeňského typu potvrdili a dodnes je jejich země největším zahraničním odběratelem žateckého chmele.  


Mohlo by vás zajímat

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.