Tržnice upozorní na zbytečné vyhazování zeleniny

Tržnice upozorní na zbytečné vyhazování zeleniny

14.10.2014 Redakce

Happening Tisíc kilo, který se uskuteční v sobotu 18. října na piazzettě Národního divadla, chce upozornit na plýtvání potravinami, jež vzniká během produkce v zemědělství a při následné distribuci.

Skupina Zachraň jídlo intenzivně pracuje na přípravách happeningu Tisíc kilo, který se uskuteční v sobotu 18. října na piazzettě Národního divadla. Cílem akce je upozornit na plýtvání potravinami. U Národního divadla proto vyroste improvizovaná tržnice s „nechtěnou" zeleninou od středočeských zemědělců. Zásoby se budou shromažďovat během celého týdne a v sobotu ráno se převezou do centra Prahy.

Zelenina, kterou farmáři nemohou udat především kvůli jejímu estetickému vzhledu, se bude prodávat za symbolickou cenu od 9 hodin ráno do vyprodání zásob. K dispozici budou tři typy papírových pytlíků, v nichž si lidé mohou odnést zeleninu, jež by jinak přišla vniveč. Malý pytlík na kilo plodin vyjde na 5 Kč, střední velikost bude za 10 Kč a největší za 15 Kč. „Získané peníze použijeme na pokrytí našich dalších
aktivit," vysvětluje Adam Podhola ze Zachraň jídlo. Pomocnou ruku chtějí přidat desítky dobrovolníků, kteří budou na piazzetě prodávat na stáncích a rozdávat informační letáky. Skupina ale přesto shání další posily. „Potřebovali bychom hlavně siláky na nakládání a vykládání zeleniny. Přece jen půjde o tahání stovek kilo," říká Jana Sauerová, koordinátorka dobrovolníků.


zelenina

Na místě se příchozí mohou těšit nejen na výhodný nákup, ale zároveň se dozví překvapivé informace o plýtvání v zemědělství, prohlédnou si komiks s příběhem zemědělce nebo vtipné ilustrace o problémech nechtěné zeleniny. Připraveny jsou také letáčky se „záchranářskými" recepty, které radí, jak využít opomíjené části potravin. K vidění bude i přehled činnosti skupiny Zachraň jídlo za uplynulý rok. „Jsme rádi, že se věci začínají dávat do pohybu. Minulý rok jsme prostřednictvím Hostiny pro tisíc upozornili na existenci daně, kterou musí obchodníci při darování potravinovým bankám platit. Nyní to vypadá, že se na ministerstvu zemědělství a financí rýsuje řešení, díky němuž tato nesmyslná daň skončí," říká Adam Podhola.

Skupina Zachraň jídlo si nyní stanovuje další cíl: najít farmáře, kteří by byli ochotni darovat přebytky potřebným. Mnozí z nich totiž o možnosti darovat jídlo neví a zeleninu vyhazují nebo ji dokonce vůbec nesklidí. „Prosíme všechny, kdo by chtěli pomoci, aby se nám ozvali na mail info@zachranjidlo.cz. Poradíme jim, co mohou v boji proti plýtvání podniknout," dodává Adam Podhola. Díky iniciativě Zachraň jídlo se v průběhu léta a podzimu podařilo zkontaktovat několik zemědělců, kteří
začali dovážet jídlo do Potravinové banky Praha. Ta ho dál distribuuje azylovým domům, dětským domovům, lidem bez domova atd. Vypěstované čerstvé potraviny mnohdy zbytečně skončí na kompostu, přitom by je banka více než uvítala.



Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.