děti  

Víte, co jí vaše dítě?

Víte, co jí vaše dítě?

22.08.2014 Jana Uhlířová

Nový školní rok je za dveřmi a děti se budou opět učit o zásadách zdravé stravy. Berou si to ale k srdci?

České školství ovládá zvláštní paradox – zatímco během výuky se děti učí o zásadách zdravé výživy, o přestávce si ve školním automatu mohou nakoupit svačinu dle libosti. A hojně tohoto práva svobodné volby využívají. Nejčastěji nakupují oříšky, chipsy a bagety, které vydatně zapíjejí colou a dalšími sladkými limonádami. Podle průzkumů si v bufetu či automatu kupuje oběd každý pátý žák a svačinu si tamtéž pořizuje celá polovina.

U sousedů je tráva opět zelenější – nikterak překvapivě jsme totiž pozadu za ostatními evropskými zeměmi i v tomto ohledu. Zatímco v jiných státech funguje regulace školních automatů, u nás se k tomuto kroku zatím opatrně přistupuje. A je proč. Jak uvádí studie Státního zdravotního ústavu, automaty ve školách s obsahem nevhodných potravin, nezřídka s vysokým obsahem soli a taktéž přeslazených nápojů, jsou součástí celkového „obezitogenního“ prostředí, které dětskou obezitu významně ovlivňuje.

 

svacina

 

Zákaz nebo regulace?

Jak se s touto problematikou vyrovnávají evropské země? Francie jako jediná již v roce 2005 prodej ve školních automatech úplně zakázala, po jejím vzoru přistoupil ke stejnému kroku i magistrát Bruselu. V Itálii obsah automatů kontroluje škola, případně rodiče a ukázalo se, že děti si na zdravý obsah automatů po určité době, kdy jim byly nabízeny zdarma, zvykly. Automaty reguluje i Velká Británie, která zakázala prodej sladkostí, slazených nápojů a fastfoodových pokrmů. V Německu se o obsah automatů starají jednotlivé země, automaty nejsou regulovány. A v roce 2013 byl vydán zákaz prodeje nezdravých vysoce kalorických jídel ve školách na celém území USA.

 

Pozitiva pro všechny

U nás ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s resortem školství připravuje opatření směřovaná do oblasti regulace sortimentu nabídky nápojů a potravin ve školních automatech a bufetech, a to v souladu se zásadami zdravé výživy. Současná legislativa MŠMT nechává na odpovědnosti ředitele školy, jaký sortiment potravin žákům takto nabídne. Nejrychlejší cestou k nápravě je tedy právě rozhodnutí ředitelů jednotlivých škol.

„Nejdříve je třeba začít s osvětou a vyjednávat se školními zařízeními,“ souhlasí výživový specialista Martin Škába. „Vše musí jít odshora. Mám zkušenosti, že pokud je ředitel nakloněn zdravému životnímu stylu, je mnohem lehčí prosadit zdravější věci do školy i jídelen.“

 

deti

 

Na ředitele škol, ale také na rodiče, se chce obrátit i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček: „Je potřeba apelovat nejen na rodiče, aby dbali na to, co jejich děti konzumují, ale také na ředitele škol, aby omezili přístup dětí k extrémně nevhodným potravinám, jakými jsou slazené nápoje, nejrůznější čokoládové tyčinky, smažené brambůrky a podobně.“

Školám je nápomocné i ministerstvo zdravotnictví, které zatím vytvořilo seznam doporučených potravin, které by se ve školních bufetech a automatech mohly prodávat. Ministerstvo si slibuje, že přestane stoupat počet obézních dětí a celkově se zlepší jejich zdravotní stav. Dalším pozitivním efektem by mělo být, že se české ovoce a zelenina dočká významného zdroje odbytu, pokud budou školy spolupracovat přímo se zemědělci.

Hyperaktivita a přibývání na váze

Kdo ale určí, co konkrétně by se dětem mělo nabízet? O povoleném sortimentu by měli rozhodovat odborníci na výživu. Ministerstvo školství sice přišlo s návrhem nezdravé potraviny na školách rovnou zakázat, tento razantní krok však nebude třeba, pokud dojde k rozumné a promyšlené regulaci. Školní automaty mají totiž i svá pozitiva.

„Automaty jsou obecně dobrým nápadem,“ říká Martin Škába. „Problém je dnes v tom, co v nich nalezneme. Jsou tam většinou nezdravé sladkosti, bílé pečivo, obložené bagety nejčastěji se šunkou, která díky dusitanům není pro děti vhodná, sladké a další různé kolové nápoje. Takové jídlo nejenže moc nepodporuje mozkovou činnost dítěte, ale často podporuje hyperaktivitu a přibírání na váze. Dítě si zadělává na civilizační choroby v budoucím věku.“

Výživový poradce souhlasí i s možností, že by prodej v automatech reguloval stát. „Regulace obsahu automatů je skvělý nápad,“ říká Martin Škába. „Škola je přece ve správě státu. Jestliže jí jde o vzdělání dětí, tak by jí mělo jít i o zdravý vývoj dětí. A s tím velmi souvisí, jak se dítě stravuje a co pije,“ vysvětluje.

Uzdravme svůj automat

K problematice ovlivňování sortimentu potravin automatů a bufetů v souladu se zásadami zdravé výživy byl vydán edukační materiál „Zdravá školní svačina aneb uzdravme svůj školní automat a bufet.“ Je určen pro odbornou i laickou veřejnost jako metodika pro výběr sortimentu nápojů a potravin ve školách a školských zařízeních. Cílem publikace je usnadnit zřizovatelům a provozovatelům škol výběr vhodných potravin. Publikace má rovněž sloužit výrobcům i dodavatelům potravin pro školy a školská zařízení jako doporučení pro úpravu stávajících receptur výrobků a přípravu nového sortimentu. Pro pedagogy a rodiče pak má být vodítkem, které potraviny doporučit jako pravidelnou součást jídelníčku.

RECEPTY

Zdravé a rychlé svačinky pro školáky

Chléb s kozím sýrem

2 plátky celozrnného kváskového chleba, rostlinná pomazánka (rozmixované kešu a mandle se zeleninou s přidáním lněného oleje a rozemletého lněného semínka), kozí sýr a okurka

Tempeh s cizrnou

2 plátky slunečnicového chleba, cizrnová pomazánka, tempeh, para ořechy a paprika

Ovoce a tyčinka

jablko a zdravé proteinová tyčinka bez přidaného cukru a umělých sladidel

Chyby dětského stravování

·        nedostatečný příjem čerstvého ovoce a zeleniny

·        nedostatek mléčných výrobků

·        žádná snídaně

·        deficit vlákniny, jodu, železa

·        vysoký příjem soli a cukru

·        nedostatečný pitný režim

 

Jak jedí české děti?

Skutečnost, že jsou dětem nabízeny převážně potraviny nezdravé, potvrdila hygienická služba v rámci celostátního monitoringu nabídky možností stravování ve školách. Ze zjištěných výsledků šetření vyplývá, že v 82 % automatů na chlazené nápoje jsou nabízeny nápoje slazené. V nabídce jídelních automatů jsou nejvíce zastoupeny balené cukrovinky, a to v 86 %. Ve školních bufetech jsou v sortimentu potravin nejčastěji zastoupeny slané chuťovky (58 %) a jemné pečivo (56 %), z nápojů jsou to především slazené slabě mineralizované vody, a to v 66 % bufetů.

 


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Ve Valticích začaly Valtické vinné trhy, ochutnávají se vína

11.05.2018 | Na nádvoří a v jízdárně zámku ve Valticích na Břeclavsku začaly dnes Valtické vinné trhy, kde mohou návštěvníci ochutnat špičková moravská, ale i česká, rakouská a slovenská vína.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.