testy  

Testovali jsme ochucené vody

Testovali jsme ochucené vody

18.06.2014 Mgr. Jana Uhlířová

Samotná voda vám nechutná, a tak občas sáhnete po té s ovocnou příchutí? Rozhodli jsme se ochucené vody otestovat a zhodnotit jejich složení, chuť i kvalitu značení.

Navíc jsme zjišťovali, jak je to s jejich zdravotní nezávadností, a hlavně – zda jsou vhodné jako nápoje pro děti. Právě ty je totiž mají ve velké oblibě.

Nakoupili jsme 24 vzorků balených ochucených vod v běžné tržní síti, vody minerální, pramenité i pitné. Analyticky i senzoricky je testovali odborníci Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Zjišťovali obsah cukru, dusičnanů, konzervačních látek, kyseliny askorbové (vitaminu C) a stanovili i profil použitého aroma. V senzorické porotě zasedlo 32 členů, u každého vzorku hodnotilo chuť, vůni, intenzitu ovocného aroma a sladké chuti 16 lidí.  

vody

Bez cukru to nejde

Kromě vody je základní složkou ochucených nápojů aroma a cukr. Slazené cukrem, v množství průměrně 37 gramů na litr, byly všechny testované vzorky, kromě výrobku Toma Natura Pomeranč. Nejsladší vůbec byl vzorek Saguaro Jahoda s 22 kostkami cukru v 1,5litrovém balení. Všechny nápoje určené dětem obsahovaly kolem 40 gramů cukru na litr a po vypití lahvičky tak dítě má v podstatě vybránu polovinu své denní dávky cukru. Navíc si vytvoří návyk na sladkou chuť, který ho již neopustí. Je proto možné, že i v dospělosti bude dávat přednost aromatizovaným potravinám, protože mu přirozená chuť potravin a nápojů bude připadat příliš mdlá.

Hledejte slovo „přírodní“

Chuť ovoce dodávají vodám aromata, tedy látky jak přírodní, tak uměle vyrobené. Zajímá vás, jaký druh byl použit při výrobě vody, kterou pijete? Z obalu se to bohužel nedozvíte, výrobce druh aromatu uvádět nemusí. Ta přírodní jsou ovšem velmi drahá, a proto se obecně používají mnohem méně, a na obalu je poznáte podle formulace například „přírodní malinové aroma“ v případě malin.

1

Malina vítězí

A jak vzorky vod hodnotila senzorická porota? Nejoblíbenější příchutí se na plné čáře stala malina – nejvíce porotě chutnala Korunní Malinovka. „Při degustaci jsme hodnotili chuť, vůni a kvalitu chuti, tedy jestli je výrazná ovocná, dále samostatně kvalitu a intenzitu sladké chuti,“ vysvětluje Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z VŠCHT v Praze. „Na žádný vyloženě špatný výrobek s chuťovými vadami nebo jinými závadami jsme nenarazili. U řady výrobků ovšem bylo cítit, že se jedná o syntetické příchutě, protože nechutnaly po typickém čerstvém ovoci. Chuť umělých sladidel se v poslední době již hodně přiblížila chuti cukru, ale cítit přece jen je. Potěšila mě nepřítomnost intenzivní sladké chuti u většiny nápojů, což je pozitivní – když tyto nápoje konzumují děti, zvyknou si na příliš sladkou chuť.“

2

Nebojte se sladidel

Na obsahu cukru záleží i energetická hodnota nápoje. Pokud je cukru velké množství, z výživového hlediska se nejedná o ideální nápoj. I z tohoto důvodu dává mnoho zákazníků přednost nápojům s náhradními sladidly, které snižují energetickou hodnotu a samozřejmě i příjem cukru. Všechna sladidla používaná v tuzemském potravinářství musejí být bezpečná a povolená do potravinářských výrobků, ovšem v případě konzumace těchto nápojů malými dětmi, které mají nízkou hmotnost, by mohlo dojít k překročení přijatelné hodnoty. Závažné ohrožení zdraví ovšem nehrozí ani v tomto případě.

Některé z testovaných vzorků obsahovaly i konzervanty. Pokud tedy děti v horkých letních dnech vypijí nadměrný počet těchto nápojů, přijmou nejen větší množství sladidel, ale také konzervačních látek. Například kyseliny askorbové (vitaminu C), která se do vod přidává kvůli svým antioxidačním vlastnostem, jež chrání aroma nápoje před působením kyslíku. Nejde tedy o obohacení vody vitaminem, ale o aditivum důležité pro technologii výroby. Mnoho vzorků obsahovalo i chemické konzervační látky.

Bez barviv i dusičnanů

Pozitivním zjištěním testu pak určitě je, že ochucené vody neobsahují umělá barviva a že se obsah dusičnanů podle výsledků analýz pohyboval hluboko pod limitem. Navíc mohou být ochucené vody rychlým zdrojem energie.

 

Jak číst tabulky?

Obsah cukru:
součet sacharózy, glukózy a fruktózy. Cukr je navíc přepočítán na kostky cukru v půl litru vody.  
Cena: Uvádíme cenu přepočítanou na jeden litr.
Složení: Uvádíme druh vody (pramenitá, minerální nebo pitná), druh sladidla a ochucující složky.
Porota: 32členný panel porotců hodnotil chuť, vůni, intenzitu ovocného aroma a sladké chuti školními známkami od 1 do 5.
Známka testu: Zahrnuje senzorické hodnocení (50 %), obsah cukru (20 %), dusičnany (10 %), konzervační látky (10 %) a informace na obalech (10 %)

Co se přidává do ochucených vod?

Přírodní aroma: Pochází z přírodních surovin, například fermentací mikroorganizmů z glukózy.

Nemusí pocházet přímo z ovoce, chuťově se jen podobá a musí obsahovat pouze přírodní aromatické

látky nebo aromatické přípravky.

Aroma: Je vždy uměle vyrobené a vždy by takto mělo být označováno, aby nedocházelo ke klamání spotřebitele. Může obsahovat jak přírodní, tak syntetické látky s aromatickými vlastnostmi. Aromata obecně dodávají pokrmům vůni a chuť, zesilují chuť nebo ji nahrazují.

Přírodní jahodové aroma: Alespoň 95 % aromatické složky bylo získáno z jahod.

logo

Co hledat na obalu?
Na obalu ochucené vody musí být uvedena:

  • energetická hodnota

  • lokalita a název zdroje (u vody minerální a pramenité)

  • údaj „sycený nápoj“, pokud byla voda dosycena oxidem uhličitým (u vody minerální a pramenité)

  • aroma, pokud bylo použito při výrobě

    VÝSLEDKY

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    8

     

    9

    12

    14

    16

    14

    16

    17

    18

    17

    waterr

    Jana

    Clever

    Podbradka

    Saguaro

    Rajec


Mohlo by vás zajímat

TEST HLUBOCE ZMRAZENÝCH RYB: ŠACHY S PŘIDANOU VODOU?

12.12.2022 | V případě přidané vody ne- jde u ryb o žádnou nutnou ochranu, ale o obyčejné zlevnění. Podobně jako je tomu např. u křehčeného drůbežího masa. Princip je velmi podobný, jen v případě ryb není voda do svaloviny nastřikována, ale je pouze namáčena do vodní lázně. Do té mohou být samozřejmě přidána aditiva podporující navázání vody do svaloviny, zpravidla poLyfosfáty nebo soli kyselin a jedlá sůl. Jak ale poznat rybu, kde budete platit za maso, a ne za vodu?

TESTOVALI JSME MLÉKO... A ODHALILI BAKTERIE

03.03.2023 | Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“.Jak je na tom mléko dostupné v tržní síti s kvalitou? Odpověď jsme hledali ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins a laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické.

KDYŽ DVA DĚLAJÍ TÉMĚŘ TOTÉŽ: TEST SMETANOVÝCH KRÉMŮ

01.11.2022 | Pribináček, Lipánek, Bobík, máček, Olmík a mnohé další, to všechno jsou názvy oblí- bených mléčných výrobků, na kterých si s radostí po- chutnávají děti, ale kterými nepohrdnou jako lahodným dezertem ani dospělí. Jak jsou na tom ale s obsahem kvalitních bílkovin a nemají až mnoho cukrů?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.