Vymražené potraviny získávají na oblibě

Vymražené potraviny získávají na oblibě

15.05.2014 Lidovky.cz

Tento způsob uchovávání potravin je zdravou alternativou starým metodám.

Vymražené neboli lyofilizované jídlo či ovoce se díky procesu zpracování nemusí používat žádné rizikové konzervanty ani zvýrazňovače chuti. Při lyofilizaci, tedy sušení potravin mrazem, se pokrm nejdříve prudce zmrazí až na −80°C. Díky tomu vzniknou v potravinách drobné krystalky ledu, které zabraňují narušení struktury.

Po procesu zmražení se potraviny umístí do sušárny, kde jsou vystaveny silnému podtlaku a dosušují se odpařováním. Při sublimaci krystalky vody v potravinách přecházejí do plynného skupenství ve formě vodní páry. Jídlo si proto zachová svou původní chuť i barvu.

"Vzhledem k absenci barviv a zvýrazňovačů chuti se jedná o vhodnější typ pokrmu než klasická instantní jídla. I u lyofilizovaných potravin je nicméně nutné prostudovat nutriční fakta a přítomnost alergenů, a zodpovědně pak zvážit jeho konzumaci," dodává Kateřina Cajthamlová, lékařka zaměřující se na výživové poradenství.

Podle posledních vědeckých studií je navíc zřejmé, že jsou potraviny zpracované lyofilizací daleko zdravější než glutamátem zvýrazňované a sírou konzervované pokrmy.

"V případě častější konzumace vymraženého jídla je proto vždy nutné pamatovat na vyváženost jídelníčku a neopomínat doplňování vitamínů v podobě čerstvého ovoce," dodává Cajthamlová.

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.