děti  

Omezení nezdravých potravin ve školách

Omezení nezdravých potravin ve školách

13.05.2014 iHNed.cz

Ministerstvo školství chce ve školách zakázat prodej nezdravých potravin a nápojů v automatech a bufetech.

Automaty ve školách jsou plné cukrovinek, sladkých nápojů, slaných chuťovek a chipsů. Výsledky šetření České školní inspekce znepokojily ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) natolik, že se rozhodl prodej nezdravých potravin na školách zakázat.

Nařízení, které má vstoupit v platnost začátkem nového školního roku, nebo od ledna 2015, bude platit i pro bufety.

"Na prvním stupni základních škol bývá v automatech k dispozici i káva. Děti přitom někdy ani nevědí, že je to kafe, protože se prodává i jako capuccino a podobně. Oni si myslí, že je to kakao nebo něco podobně neškodného," vysvětloval Chládek důvody chystaného omezení.

O povoleném sortimentu podle něj nebudou rozhodovat ministerští úředníci, ale odborníci na výživu. V některých automatech, které i dnes nabízejí zároveň zdravé i nezdravé potraviny a nápoje, bude stačit obměna sortimentu. Jiné automaty budou muset zmizet zcela, i když v určitých případech nikoliv okamžitě. "Pokud narazíme na problém s výpovědí smlouvy, tak tam dáme přechodné období, kdy budou ředitelé moci tuto situaci vyřešit," poznamenal Chládek.

Česká školní inspekce zjistila, že v 86 procentech automatů na školách bývají balené cukrovinky, ve více než polovině mají žáci k dispozici bagety a slané chuťovky a v 19 procentech jsou smažené brambůrky. Na druhé straně se mléčné výrobky prodávají pouze v deseti procentech automatů.

Totožná norma jako pro automaty bude platit pro bufety v prostorách škol. "Ředitelé musejí dohlédnout na to, aby se v nich neprodávaly nezdravé jídlo a nápoje nebo dokonce cigarety, případně alkohol," řekl.

Připravovaná vyhláška je jedním z opatření komplexní strategie ministerstva týkající se výchovy dětí a mládeže ke zdravému životnímu stylu. V jejím rámci se pracuje rovněž na podpoře školních jídelen, zavedení třetí hodiny tělocviku, která by se mohla uskutečnit ve spolupráci se sportovními kluby, a obnovení preventivních prohlídek.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.