Pět skrytých zdravotních výhod rajčat

Pět skrytých zdravotních výhod rajčat

13.02.2014 iDNES.cz

Rajčata pomáhají očím i kostem.

Spor o to, zda je rajče zelenina či ovoce, je stále nevyřešený. Botanici mají jasno v tom, že rajčata botanicky splňují parametry ovoce, ale chuťově a kulinářsky se rajčata řadí mezi zeleninu. Na něčem se ale oba tábory shodnou – rajčata nabízejí spoustu zdravotních výhod. 

"Rajčata obsahují vyšší dávky lykopenu, stejně jako jiné druhy zeleniny s červeným zbarvením. Lykopen je účinný antioxidant, který pomáhá likvidovat volné radikály v těle. Největší užitek máme z rajčat tepelně upravených," říká dietoložka Lenka Kaprhálová.

 

Udržují zdravé kosti

Jeden šálek rajčat obsahuje téměř 18 procent denní doporučené dávky vitaminu K, který přispívá ke zdraví kostí. Vitamin K je rozpustný v tucích a je nezbytný k  procesu mineralizace kostí. 

 

Působí pro sraženinám

V těle je vitamin K uchováván jen v malém množství a jeho zásoba se bez pravidelného denní příjmu rychle vyčerpává. Nedostatek vitaminu K, který se obvykle projeví modřinami, krvácením z nosu a dásní či krví v moči a ve stolici.

Pokud rajčata nepatří mezi vaši oblíbenou zeleninu, dalšími dobrými zdroji vitaminu K jsou špenát, zelí, brokolice, soja, mangold nebo petržel. 

 

Snižují krevní tlak

Rajčata jsou dobrým zdrojem draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak, udržuje správnou funkci nervového a svalového systému a hraje zásadní úlohu ve správné činnosti srdce. 

Nedostatek draslíku se projevuje bolestmi hlavy, ospalostí, křečemi ve svalech či nepravidelným srdečním rytmem. Jeden šálek rajčat obsahuje až 11,4 procenta doporučené denní dávky draslíku, proto je obohacení jídelníčku o rajčata jednoduchým způsobem, jak bojovat s vysokým krevním tlakem bez nutnosti léků. Mezi další potraviny bohaté na draslík patří banány, citrusy, losos, tuňák, špenát, brambory, jogurt a drůbež. 

 

Snižují hladinu cholesterolu

Rostlinný pigment lykopen, který dodává rajčatům jejich červenou barvu, patří do skupiny karotenoidů, které jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi. Podle odborníků lykopen také pomáhá snižovat špatný LDL cholesterol a naopak zvyšovat ten dobrý HDL cholesterol, ačkoli vědci dosud neznají přesný mechanismus tohoto jevu. 

Velkou výhodou rajčat je, že si oproti jiným druhům zeleniny zachovávají některé důležité fytolátky jako lykopen i po uvaření. Z tohoto hlediska jsou zpracovaná rajčata dokonce výživnější než čerstvá, protože větší množství lykopenu se uvolní až po tepelném zpracování. Rajčatové omáčky a kečupy, pokud jsou bez konzervantů a bez přidaného cukru, se tedy dají řadit do zdravé stravy. 


Udržují zdravé oči

Rajčata jsou bohatá na vitaminy a minerály, které prospívají očnímu zdraví. Pokud si chcete udržet zrak v kondici a snížit riziko očních chorob, jako jsou katarakty (šedý zákal) a makulární degenerace, zařaďte rajčata do svého jídelníčku. 

Kromě vitaminů A, E a C rajčata také obsahují antioxidanty zeaxanthin, lutein a lykopen, které chrání oči před poškozením světlem. Lutein spolu se zeaxanthinem podle odborníků hraje ochrannou roli proti oxidačnímu poškození oka volnými radikály a existuje také spojitost mezi příjmem luteinu a snížením rizika rozvoje šedého zákalu. Lidské tělo si samo nedokáže tyto látky vyrobit, proto je nutné dodávat je pravidelně potravou.

V angličtině si můžete přečíst, jaké jsou další, nepříliš známé zdravotní účinky rajčat, které sestavil server howstuffworks.com.

 

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.