Masopust, festival i degustace vín

Masopust, festival i degustace vín

06.01.2014 Mgr. Jana Uhlířová

Svátky jsou za námi, ale ani v lednu se nudit nebudeme - právě dnes začíná masopust, čeká nás také Grand restaurant festival či košty pálenek.

Masopustní veselí

od 6. ledna

Na Tři krále začíná období masopustu neboli fašanku, trvající až do Popeleční středy, kterou začíná postní období. Hlavním úkolem je dosyta se najíst, užít si zabijaček a vepřových hodů, koblih a božích milostí. Při oslavách nesmí chybět ani pálenka, klobásy, slanina či vepřo knedlo zelo.

masopust

Festival dobrého jídla

od 15. ledna do 28. února

S lednem je tady i Grand Restaurant Festival, jehož hlavním mottem je stravovat se kvalitně, neboť jídlo je základem spokojeného života. V průběhu pátého ročníku festivalu vás čekají menu ve vybraných restauracích za zvýhodněné ceny. Chybět nebudou ani speciální gastronomické výpravy s Mňam Busem a Mňam Vlakem.

vlak

Pálenka a zelí

18. ledna

Kvalitní pálenka v zimě zahřeje, kysané zelí dodá potřebné vitaminy. To nejlepší z obou kategorií můžete ochutnat na 13. ročníku koštu v Mikulčicích, společně s typickým krajovým pečivem, specialit ze zelí a zelí samotného. Přijďte se podívat a ochutnat, jak gurmáni z Mikulčic prosazují návrat k tradičním pokrmům!

zeli

Prague wine week

20. až 26. ledna

Poslední lednový týden nalaďte své chuťové pohárky na vybrané vína – koná se totiž tradiční Prague wine week. Restaurace a vinotéky hlavního města nabídnou degustace za vstřícné ceny, trendy ve vinařství zase představí série přednášek. Ceny degustací ve vinotékách začínají na 150 Kč.

vino

Triky profesionálů

od ledna po celý rok

Chcete se konečně naučit vařit nebo jen obohatit svůj kulinární um? Přijďte do Pražského kulinářského institutu na kurzy vaření pod vedením absolutních špiček ve svém oboru. V Prakulu se dozvíte i zajímavosti o sommelierství, etiketě, základních vlastnostech potravin a mnoho dalšího.

 kurz

Nejsladší příběh

po celý rok

Kde se v zimě rozehřát? Třeba v pražském Muzeu čokolády. Dozvíte se, odkud k nám tmavá pochoutka přišla, proč byla doporučována jako lék i jak poznat tu nejlepší. Samozřejmostí je i ochutnávka čokoládových dobrot, které v muzeu připravují.

cokolada


Mohlo by vás zajímat

Festival minipivovarů na Pražském hradě

04.06.2014 | Více než sedm desítek tuzemských minipivovarů se 13. a 14. června představí na Pražském hradě v rámci třetího ročníku festivalu minipivovarů.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.