Výroba piva do konce září klesla meziročně o tři procenta

Výroba piva do konce září klesla meziročně o tři procenta

08.11.2013 ČTK

Tuzemské pivovary podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven navařily za tři čtvrtletí letošního roku takřka o tři procenta méně piva než ve stejném období loňského roku.


    Na dotaz ČTK to dnes uvedl výkonný ředitel svazu Vladimír Balach. Podle pivovarníků pokles spotřeby zlatavého moku způsobilo především nepříznivé počasí. Naopak roste produkce minipivovarů, která se podle prezidenta jejich svazu Jana Šuráně meziročně zvýší zhruba o 15 procent.
    "Výroba v tuzemsku dosáhla za tři čtvrtletí 2013 kumulativní úrovně něco málo přes 97 procent," řekl Balach s tím, že se jedná pouze o rámcová čísla bez detailu, která mohou vykazovat určitou chybu. Podle výrobních čísel za letošní chladný březen, duben a červen i předběžných výsledků za srpen a září se dá s největší pravděpodobností očekávat, že výroba piva bude meziročně o několik procent nižší i za celý rok 2013.
    Také podle mluvčího tuzemské pivovarské dvojky Pivovarů Staropramen Pavla Barvíka se na poklesu pivního trhu letos projevuje především nepřízeň počasí. "Hlavní pivovarská sezona trvá od dubna do září a z těchto šesti měsíců pivovarům počasí přálo jen v červenci a srpnu," uvedl. Nepříznivé pro spotřebu piva podle něj bylo zejména jaro, kdy se střídalo sněžení, dlouhodobě chladné a sychravé dny.
    "Týká se to především točeného piva, jelikož až do začátku června chyběly nejen častější návštěvy hospod, ale také naplněné letní zahrádky restaurací a další sezonní provozovny," podotkl Barvík.

beer


    Zatímco v závěru loňského roku bylo v Česku zhruba 160 minipivovarů s jednotlivým ročním výstavem do 10.000 hektolitrů, před dvěma týdny jich bylo podle Šuráně již 205. Díky nárůstu počtu se zvyšuje také celková výroba nejmenších pivovarů. Produkce již zavedených minipivovarů v současnosti spíše stagnuje, uvedl Šuráň. Podíl minipivovarů na tuzemském trhu přesto dosahuje do jednoho procenta, ovládají jej velké nadnárodní pivovarnické skupiny.
    Podle koncem srpna publikovaných pololetních výsledků výstav tuzemských pivovarů klesl zhruba o 160.000 hektolitrů, tedy o dvě procenta. Na domácím trhu prodaly pivovary o čtyři procenta méně piva než ve stejném období před rokem, naopak vyvezly o 7,5 procenta více než v první polovině roku 2012. V prvním pololetí loňského roku rostl výstav pivovarů meziročně o pět procent.
    Významnou měrou se na poklesu produkce českého pivovarnictví v pololetí podílí také snížená konzumace pivních mixů známých také jako radlery. V deštivém červnu se jejich prodej meziročně snížil o 40 procent. Tato kategorie přitom v poslední době táhla mírný růst celého odvětví a bez ní by produkce pivovarů setrvale mírně klesala, tvrdili pivovarníci.
    Loni tuzemské pivovary uvařily meziročně o 2,75 procenta více piva. Nárůst produkce na zhruba 18 milionů hektolitrů byl způsoben zvýšením exportu bezmála o desetinu a poptávkou po pivních mixech. Rostl dále podíl lahvového a plechovkového piva na úkor sudového. Výstav českých pivovarů loni mírně rostl, druhým rokem po sobě. V letech 2009 a 2010 se produkce pivovarníků v důsledku ekonomické krize a zvýšení spotřební daně z piva výrazně propadla, v součtu téměř o patnáct procent.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.