Vinaři chtějí obnovit nejstarší vinici v Čechách

Vinaři chtějí obnovit nejstarší vinici v Čechách

24.09.2013 ČTK

Několik vinařů z okolí obce Dřísy u Prahy čeká na dotace od kraje, aby mohli obnovit zřejmě nejstarší vinici v Čechách, kterou podle pověsti založila už kněžna Ludmila v počátcích vlády Přemyslovců.

    ČTK to řekla starostka obce Ivana Frajová. O dotace na obnovu a zakládání vinic ve středních Čechách bude pravděpodobně možné žádat od začátku října.
    "V pondělí 23. září by se to oficiálně mělo schválit na zastupitelstvu a pak se to dá ve známost," řekl ČTK náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Marek Semerád (ČSSD). Návrh na vinařské dotace už na začátku září schválila krajská rada, lidé by podle něj mohli o až půlmilionovou částku žádat od začátku října do konce roku.
    Pověstnou vinici v Dřísech vlastní obec a je rozdělena na deset částí. "Pět částí je v dobrém stavu, pět ve špatném. Dostali to noví vlastníci, kteří čekají, jestli kraj přispěje, nebo ne. Jestli to dobře dopadne, na jaře by vysazovali," řekl ČTK Frajová.

grapes


    Obec by ale dala přednost zvažované variantě, že by dotaci na obnovu vinice získala ona a nájemníci by vinice pouze spravovali. "Mně by se líbilo, kdyby ty sazenice byly obce, oni by to užívali, jako by to bylo jejich. Ale byla by ta možnost, kdybychom viděli, že se na to někdo vykašle a nechal by to třeba zničit, měli bychom páku na to jim to vzít a dát to někomu dalšímu, kdo by se o to staral," vysvětlila Frajová.
    Vinici v obci Dřísy podle pověsti založila kněžna Ludmila v počátcích vlády Přemyslovců. Vinice se od nepaměti nazývala vinicí svatého Václava a díky poloze obrácené k jihu a kvalitní půdě prý rodila po staletí vynikající víno. V roce 1818 byla zrušena a dále nebyla udržována.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.