V Indii schválili potravinový program

V Indii schválili potravinový program

27.08.2013 ČTK

Dolní komora indického parlamentu dnes schválila program, který má stovkám milionů lidí zajistit levné potraviny.

    Indie bude v rámci programu prodávat subvencovanou pšenici a rýží přibližně dvěma třetinám z 1,2 miliardy obyvatel země, tedy zhruba 800 milionům lidí. Vláda již minulý měsíc nařídila spuštění programu zvláštním dekretem. O tom bude ještě hlasovat horní komora parlamentu.
    Indie se potýká s velkým množstvím hladovějících, ačkoli patří mezi největší producenty potravin na světě a v posledních letech dosahuje silného hospodářského růstu. Podle údajů OSN žije zhruba čtvrtina z celosvětového počtu hladovějících právě v Indii.

indian farmer


    Nový program je rozšířením dosavadního systému, který poskytoval levné potraviny 218 milionům lidí. Podle svých zastánců tento systém pomáhá snižovat chudobu, zatímco podle kritiků představuje mrhání veřejnými prostředky. Odborníci upozorňují, že velká část levných potravin k chudým lidem nakonec v důsledku korupce nedorazí.
    Dnešní schválení programu ukončilo vleklou patovou situaci v parlamentu. Mohlo by tak otevřít cestu ke schválení reforem na podporu zpomalujícího růstu ekonomiky, které se snaží prosadit vláda, píše agentura Reuters.
    Indický hrubý domácí produkt se v uplynulém fiskálním roce, který skončil v březnu, zvýšil o pět procent. To představuje nejpomalejší celoroční tempo růstu za poslední desetiletí. Indie je třetí největší asijskou ekonomikou po Číně a Japonsku.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

Toman chce povinné značení složení nebalených potravin

06.07.2013 | Nový ministr zemědělství ve vznikající úřednické vládě Miroslav Toman se bude snažit prosadit, aby obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin museli povinně označovat podíl hlavní složky výrobku, například obsah masa v prodávaném salámu či párcích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.