Nová pravidla pro používání zdravotních tvrzení

Nová pravidla pro používání zdravotních tvrzení

20.12.2012 PK ČR

Dnem 14. prosince 2012 začala platit nová pravidla pro používání zdravotních tvrzení při označování potravin, konkrétně v rámci nařízení (ES) č. 1924/2006 a nařízení (EU) č. 432/2012. Výrobci tak mohou na obalech, ale i v reklamě a obchodních sděleních, používat pouze zdravotní tvrzení, která jsou v souladu s požadavky těchto nařízení.

„Neznamená to ale, že jsou zakázána všechna tvrzení na obalech potravin, jak se několikrát v médiích objevilo. I nadále je možné používat odkazy na obecné, nespecifické příznivé účinky živiny nebo potraviny na celkové dobré zdraví a pohodu, pokud jsou doplněny specifickými zdravotními tvrzeními ze seznamu schválených zdravotních tvrzení. 

Abychom byli konkrétnější, použijme například značení žvýkaček bez cukru.  Seznam schválených zdravotních tvrzení obsahuje mimo jiné tyto položky vztahující se ke žvýkačkám:

„Žvýkačky bez cukru pomáhají neutralizovat kyseliny zubního plaku.“

„Žvýkačky bez cukru přispívají k zachování mineralizace zubů.“

„Žvýkačky bez cukru přispívají ke zmírnění sucha v ústech.“

Pokud použijeme jedno z těchto tvrzení, je možné je doplnit odkazem na obecné příznivé účinky, například:

„Žvýkačka bez cukru napomáhá udržovat zdravé zuby (obecný příznivý účinek), protože přispívá k zachování mineralizace zubů (schválené zdravotní tvrzení).“

„Žvýkačka bez cukru posiluje zuby (obecný příznivý účinek), protože pomáhá neutralizovat kyseliny zubního plaku (schválené zdravotní tvrzení).“

Není ale možné používat jen tvrzení o obecně příznivém účinku, tedy například jen:

Žvýkačka bez cukru napomáhá udržovat zdravé zuby nebo

Žvýkačka bez cukru posiluje zuby.

Toto tvrzení o obecně příznivém účinku vždy musí být ve spojení se schváleným zdravotním tvrzením.  


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.