Toman chce povinné značení složení nebalených potravin

Toman chce povinné značení složení nebalených potravin

06.07.2013 ČTK

Nový ministr zemědělství ve vznikající úřednické vládě Miroslav Toman se bude snažit prosadit, aby obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin museli povinně označovat podíl hlavní složky výrobku, například obsah masa v prodávaném salámu či párcích.

Toman to dnes uvedl v rozhovoru pro ČTK. Současný šéf Potravinářské komory chce pro pultový prodej potravin uzákonit také povinné značení výrobce u nabízených výrobků.

"Na tomto mém stanovisku se nic nezměnilo. Do novely zákona o potravinách je nutné formou pozměňovacích návrhů zařadit ještě uvádění informace o hlavní složce potraviny i informace o subjektu, který potravinu vyrobil," uvedl Toman. Podobný názor prezentovala v polovině května také opoziční ČSSD s tím, že chce změny do zákona prosadit při jeho projednávání ve Sněmovně.

Podle Tomana je požadavek, který se mu z pozice šéfa Potravinářské komory nepodařilo do velké novely zákona o potravinách prosadit, plně v souladu s tím, co po řadě potravinářských kauz požadují spotřebitelé v celé Evropské unii. Zákazníci podle něj chtějí detailní informace o nabízených potravinách včetně výrobce a složení výrobku.

counterPři pultovém prodeji lahůdek či masných výrobků nemají v současnosti obchodníci povinnost uvádět složení prodávaných produktů, které u balených potravin bývá deklarováno na obalech. To je podle Tomana špatně. Potravináři proto chtějí již delší čas uzákonit povinnost uvádění podílu hlavní složky výrobku, kterou by například u masného výrobku mělo být maso.

Návrh zákona o potravinách, který mimo jiné upřesňuje kompetence dozorových orgánů, schválila v květnu vláda. Novinkou bude kontrola podávání zvěřiny Státní veterinární správou přímo ve stravovacích službách. Vláda se také dohodla na záměru sloučení Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy do jedné dozorové instituce, což by mělo zjednodušit proces kontroly kvality potravin.
 


Mohlo by vás zajímat

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

Nebalené potraviny budou muset přiznat výrobce

12.09.2013 | Ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman předloží vládě pozměněnou novelu zákona o potravinách.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.