MEDOVÝ ŘÍZ: RECEPTY, KTERÉ SI ZAMILUJETE

MEDOVÝ ŘÍZ: RECEPTY, KTERÉ SI ZAMILUJETE

20.02.2023 Jana Čiháková

Ne nadarmo se říká, že med je tekuté zlato. Je doslova napumpován celou škálu zdraví prospěšných látek. Zároveň je zdrojem bílkovin, a i zásobárnou minerálních látek. Když se k tomu přidají ceněné enzymy, aminokyseliny a fakt, že je pro tělo příznivějším sladidlem než cukr, vzniká všestranně výhodná surovina, ze které je jen radost vařit a péct.

MEDOVÉ TYČINKY

Budete potřebovat:

100 g tekutého medu, 180 g oříšků a semínek, 180 g ovesných vloček, 180 g sušeného ovoce, 30 g hladké mouky, špetku soli

Postup:

Pokud nemáte hodně šťavnaté sušené ovoce jako meruňky nebo švestky, je lepší je předem (klidně přes noc) nechat nabobtnat ve vodě, protože při pečení v troubě by mohlo vyschnout a zhořknout. Před samotným vařením ho ovšem vyndejte, a pokud možno vysušte třeba papírovou utěrkou. Vločky a ořechy je dobré předem trochu opéct na plechu v troubě na 180 °C nebo pánvičce, můžete přidat i trošku másla, ale není podmínkou (opékat lze i na sucho). Nepečte je ale společně (vločky se opečou rychleji) a dávejte pozor, aby se vám nepřipekly a nezhořkly! Vlašské ořechy následně nasekejte na menší kousky a smíchejte s vločkami, trochou mouky a soli.

Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky a promíchejte se směsí vloček a ořechů. Vše zalijte tekutým medem. Pokud je potřeba, rozehřejte si ho předem v horké lázni do max. 60 °C. Hotové těsto pevně napěchujte do menšího pekáčku vystlaného pečícím papírem a následně pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 25 minut.

Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout, a teprve potom na prkénku krájejte na jednotlivé tyčinky nebo kostičky.

MEDOVNÍKOVÉ KULIČKY

Budete potřebovat:

Na těsto: 500 g hladké mouky, 2 vejce, 4 lžíce medu, 200 g cukr moučky, 60 g másla, 2 lžičky jedlé sody

Na krém: 250 g másla, 1 plechovku karamelového kondenzovaného mléka

Postup:

Do větší misky nalijte rozpuštěné máslo a tekutý med. Přidejte vejce a cukr a míchejte, dokud se vše hezky nepropojí. Mouku smíchejte s jedlou sodou, nasypte do misky a uhněťte těsto. To pak rozválejte na pečícím papíře na dvě stejně vysoké placky (dva plechy). Pečte je asi 10 minut na 180 °C a pak nechte vychladnout. Kondenzované mléko smíchejte se změklým máslem.

Vychladlé těsto rozmixujte na malé drobečky. Asi dvě hrsti si dejte zvlášť, ty přijdou navrch, zbytek nasypte do krému a promíchejte. Pak přikryjte a dejte na dvě hodiny do lednice.

Ze vzniklé medové směsi vytvarujte kuličky, které obalte ve zbylých drobečcích, přidat můžete i rozmixované ořechy. Kuličky ideálně vkládejte do papírových košíčků a dejte vychladit do lednice.

MEDOVÁ ROLÁDA

Budete potřebovat:

5 vajec, 200 g lučního medu, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g polohrubé mouky, půl čajové lžičky sody

Postup:

Bílky se špetkou soli a vanilkovým cukrem vyšlehejte na tuhý sníh. Následně vyšlehejte žloutky a postupně k nim přidávejte med. Ke žloutkovému těstu vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a zapracujte i sníh. Celou směs zlehka promíchávejte. Těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 25 minut při teplotě 180 stupňů. Po upečení natřete korpus oblíbeným džemem nebo vyšlehejte mascarpone s pár lžicemi kondenzovaného mléka. Pomocí pečícího papíru natřený korpus srolujte a nechte vychladnout. Na závěr roládu posypte cukrem.

PRSA NA MEDU

Budete potřebovat:

500 g kuřecích prsou, sůl, mleté černé koření. 1 lžíce lesního medu, olej, sójovou omáčku

Postup:

Kuřecí prsa umyjte, osolte a okořeňte. Připravte si medovou marinádu: do misky

přidejte med, olej, sójovou omáčku a dobře promíchejte. Kuřecí prsa vložte

do marinády na 2 až 4 hodiny. Potom maso opečte z obou stran a podávejte s dušenou

zeleninou a rýží.


Mohlo by vás zajímat

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.