Máme se bistrům s kebaby vyhýbat?

Máme se bistrům s kebaby vyhýbat?

18.05.2016 Redakce

Občerstvení s kebaby se stala v Čechách oblíbenými. Tento pokrm, původem z Íránu, může ale rozdělovat konzumenty na dvě skupiny. Ta první se tohoto exotického jídla ani nedotkne, druhá si pečené jehněčí či hovězí v bílém chlebu vychutná. Jak si stojí jejich bistra z pohledu hygieny? A jak vnímají naopak prodejci českou legislativu určující hygienické normy?

Nedala bych to do pusy. Nechápu, co na tom lidem chutná,“ rozčílila se před stánkem s kebabem starší dáma, které jsme se zeptali, zda už někdy tento světově rozšířený pokrm ochutnala. „Vadí mi, že nepoznám, jak dlouho se tam to maso peče a jestli už je hotové,“ vysvětlila své obavy. Mladší muž mezi tím vychází z bistra a s chutí se zakusuje do kebabu. „Mám jehněčí a je výborně udělaný. Nejraději ho mám se zeleninou a bílým jogurtem. Chodím sem celkem často,“ říká. Úpravě masa věří. Tvrdí, že v Čechách jsou tak přísné hygienické normy, že by si prodejci neměli dovolit přípravu ošidit. „Znám občerstvení, kde prodávají párky v rohlíku nebo langoše, a tady bych se bál. Párky bývají oschlé, tuk na smažení zase připálený. Přípravny kebabů mi přijdou z estetického hlediska nejvíc přijatelné,“ doplňuje.

Dva tábory

Buď vám toto speciálně upravené maso zachutná a líbí se vám exotický nádech, nebo si ho nekoupíte. Každopádně prodejci a majitelé bister tvrdí, že v Čechách jsou velmi přísné hygienické předpisy a mají obavy ze sankcí, kdyby je nedodržovali. „Bistro provozujeme deset let a kontrola je u nás tak dvakrát do roka. Pokutu jsme dostali jen jednou, neměli jsme oddělené maso od zeleniny. Kontroloři byli velmi přísní, ale měli věcné připomínky,“ říká pan Fahad, majitel pražského bistra. Češi podle něj občerstvení s kebaby přijali pozitivně a zákazníků stále přibývá. „Jídlo připravujeme před lidmi. Vidí, zda máme čerstvé ingredience, jak pokrm chystáme a jestli máme čisto, nebo ne. V restauracích do kuchyně vidět není.“

 Na všechny platí stejný metr

Jak to tedy je s hygienou v bistrech a pouličních stáncích? Měl by si zákazník dávat větší pozor na to, co si kupuje právě u těchto prodejců? „Ve všech provozovnách stravovacích služeb se provádí státní zdravotní dozor ve stejném rozsahu. Pouliční stánky nemají a nemohou mít nižší hygienický standard, musejí splňovat stejné předpisy jako restaurace,“ vysvětluje Štěpánka Čechová z tiskového odboru Ministerstva zdravotnictví České republiky. Záleží tedy spíše na tom, zda zákazníkovi vadí daný způsob přípravy pokrmů v občerstveních například s kebaby, nebo mu nevyhovuje prostředí. „Může jít třeba také o špatnou zkušenost. Je možné, že někde narazíte na neútulné a nečisté prostředí. Některým klientům vadí, jak maso rožníme. Mají pocit, že ho servírujeme třeba syrové. Je to o tom, že pokud máte rádi kebab, musíte si najít místo, kde ho umí upravit a je vám tam i příjemně,“ říká pan Fahad. Za jeho zády se usazuje ke stolku početná rodinka s dětmi. „Ti sem chodí velmi často na večeře,“ doplňuje. Kontroly nejsou jen o pokutách Hygienici se podle Štěpánky Čechové ve všech provozovnách zaměřují na osobní a provozní hygienu, dispoziční uspořádání, kontrolují sledovatelnost potravin, jejich označování, skladování a manipulaci s nimi, dodržování teplotního řetězce, zajištění dostatečného přívodu kvalitní pitné vody. A na jaká pochybení narážejí kontroly nejčastěji? „Obecně jsou v provozovnách stravovacích služeb zjišťovány problémy zejména v provozní a osobní hygieně, ale i ve skladování potravin, v dodržování chladícího řetězce,“ doplňuje Čechová. V případě, že jsou kontrolory nalezena pochybení, mohou na provozovatele čekat kromě finančních sankcí rovněž opatření nefinančního charakteru ve formě edukace a doporučení. Velmi často se také stává, že kontroloři zjistí v provozovnách závažná hygienická pochybení. V roce 2015 byli inspektoři Státní zemědělské a potravinové inspekce (SZPI) nuceni na místě uzavřít 144 provozoven společného stravování pro obzvlášť hrubé porušení hygienických předpisů. Od začátku letošního roku do posledního únorového dne inspekce uzavřela dvacet čtyři dalších stravovacích provozů.

Více si přečtete v červnovém čísle, které vychází 23. května!


Mohlo by vás zajímat

Komise ve středu navrhne zákaz dvojí kvality potravin v EU

09.04.2018 | V Evropské unii by nemělo být nadále možné nabízet pod shodným označením výrobky různé kvality. Evropská komise (EK) totiž podle informací ČTK a Českého rozhlasu hodlá tuto středu přijít s úpravou příslušné směrnice tak, aby jasně stanovila, že dvojí kvalita produktů není v souladu s unijním právem.

Analýza: Před svátky řetězce nabízí v letácích víc alkoholu

11.04.2018 | Obchodní řetězce nabízí ve slevových letácích před svátky o půlku víc alkoholických nápojů než v jiných měsících. Před Vánoci vede pivo, před Velikonocemi se zvyšuje množství tvrdého alkoholu a bylinných likérů. Uvádí to analýza společnosti Česká distribuční, která letáky roznáší.

Coca-Cola uvedla na trh svůj první alkoholický nápoj

28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.