Křivá polévka poukáže na nesmyslnost estetických standardů u zeleniny

Křivá polévka poukáže na nesmyslnost estetických standardů u zeleniny

14.08.2015 redakce

Happening iniciativy Zachraň jídlo s názvem “Křivá polévka” se uskuteční 5. září a bude se při něm vařit polévka pro přibližně 2000 lidí ze zeleniny, která by se nedostala na pulty obchodů kvůli svému nevyhovujícímu vzhledu. Zachraň jídlo tím chce upozornit na velké množství produktů, které se v zemědělství vyhazují, a představit výsledky projektu “Paběrkování”.

Zachráněné suroviny poslouží jako základ pro tři druhy polévek, které se budou vařit a podávat na piazzettě Národního divadla v sobotu 5. září. Šéfkuchař Petr Pešek, který již vařil tisíc porcí zeleninového kari na Hostině pro tisíc, se ujme dohledu nad přípravou jídla za asistence desítek dobrovolníků. Na místě se lidé budou moci zapojit do workshopů, přečíst si informace o důvodech vyhazování v zemědělství a vyslechnout si diskuzi na pódiu, která bude věnovaná plýtvání jídlem.

Happening ale nebude jen o zajímavém programu a stolování. Jeho hlavním cílem je poskytnout návštěvníkům informace o nesmyslných požadavcích, které určují, jaké tvary a rozměry ovoce a zeleniny se vykupují. “Od zemědělců jsme se během našich setkání dozvěděli šokující čísla. Například počítají s tím, že když vysadí 25 000 květáků, reálně jich prodají jen 15 až 16 000. Zbytek kvůli svému vzhledu nebude vyhovující a je tudíž neprodejný. Jen malá část ze zbytku se zamrazí a ostatní se vyhodí. Požadavky na vzhled ovoce a zeleniny jsou nesmyslně přísné a pravidla nastavují obchodní řetězce,” říká Adam Podhola z iniciativy Zachraň jídlo.

Vypěstované produkty by přitom šly využít smysluplněji než dosud. Místo zaorávání do pole, kompostování nebo využívání části sklizně jako krmivo pro zvířata je lze věnovat charitám nebo zpracovávat. Této možnosti se věnuje projekt iniciativy Zachraň jídlo s názvem “Paběrkování”.

Zprvu jsme osobně kontaktovali zemědělce v Polabí a zjišťovali jsme, jestli by byli ochotni nám část nesklizené úrody dát k dispozici k sebrání, nebo už sklizené a nevyhovující nadbytky darovat Potravinové bance. Získali jsme několik cenných kontaktů na farmáře, kteří se pěstování zeleniny věnují a jsou ochotni produkty zdarma poskytnout. Poté jsme je kontaktovali znovu s tím, jestli bychom si pro nechtěnou zeleninu mohli přijet. Když souhlasili, dali jsme dohromady skupinu dobrovolníků a zbylou úrodu jsme jeli sklidit,” říká Adam Podhola z iniciativy.

Během léta se prozatím podařilo zorganizovat pět výjezdů a nasbíralo se přes dvě tuny mrkví, salátů, kedlubnů a brambor za pomoci čtyřiceti dobrovolníků. Na místo paběrkování vždy dojela dodávka Potravinové banky, která plodiny odvezla a poté distribuovala svým klientským organizacím. Mezi klienty Potravinové banky Praha, jichž je v současnosti okolo devadesáti, patří například Naděje, Charita, Klokánek, Armáda spásy a řada menších středisek pomoci.          

Kromě upozorňování na plýtvání kvůli estetickým standardům je našim cílem informovat zemědělce o tom, že mají možnost darovat své přebytky potravinovým bankám a poskytnout tak čerstvé produkty lidem, kterým nejvíce chybí. Zároveň chceme otevřít diskusi o tom, jak by se současná nehospodárná situace dala systémově řešit a vytvořit tím tlak na velké obchodní řetězce, aby za "nevzhlednou" zeleninu a ovoce přijaly část zodpovědnosti,” dodává Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo.

Na přípravě happeningu spolupracuje Zachraň jídlo s britskou organizací Feedback. Mezi další partnery akce patří EU Fusions, Česká Federace potravinových bank, Informační centrum OSN, Glopolis, Zelinářská unie Čech a Moravy a Ekumenická akademie Praha. Více na www.zachranjidlo.cz.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.