CIDER  drink  pivo  

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 Jana Čiháková

Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

Cider je fermentovaná jablečná šťáva, která obvykle obsahuje zhruba 4 až 6% alkoholu. Ovšem není cider, jako cider. „Pokud chcete ochutnat opravdu kvalitní cider, je potřeba se zajímat o způsob jeho výroby. Průmyslově vyráběné cidery jsou výhradně z koncentrátu, doslazovány cukrem či glukozofruktózovým sirupem a dochucovány aromaty. Ty řemeslné, které jsou většinou hůře dostupné, se vyrábějí fermentací jablečné šťávy ze speciálních odrůd jablek. Jejich chuť je tedy výrazně odlišná,“ říká Alexandros Samaras z F.H. Prager.

1. POTĚŠÍ NEPIVAŘE

Cider je ideální alternativa pro konzumní příležitosti, kdy by si člověk dal pivo, ale z nějakého důvodu nechce nebo nemůže. Kromě klasických jablečných ciderů, bývají dostupné také ovocné příchutě, které vznikají přimícháním další ovocné šťávy.

2. DOSTUPNÝ V NEALKO  VERZI

Nemusíte nutně holdovat alkoholu, abyste si mohli vychutnat kvalitní a chuťově výrazný cider.  Na trhu najdete i nealko verze. „Minulý rok jsme uvedli na trh nealkoholický cider, který je naprostým unikátem. Jsme první v Česku a na Slovensku, kdo vyrábí nealko cider, který je ale skutečným ciderem i dle výrobního postupu. Aby se nápoji dalo říkat cider, musí být vyroben z jablek a projít procesem kvašení. Ten se nám podařilo vyladit i v nízkoalkoholické verzi.  Vybírat můžete celkem ze tří příchuťových variant,“ dodává Alexandros Samaras.

3. JEDINEČNÁ CHUŤ

Pokud zvolíte kvalitní produkt, jeho chuť jen tak nezapomenete. Kvalitní cider by měl být nejen nefiltrovaný, díky čemuž má skvělou moštovou chuť i správné zabarvení, ale je také vyráběn ze speciálních hořkosladkých  „ciderových“ odrůd jablek.

4. ŽÁDNÝ LEPEK, ŽÁDNÝ CUKR 

Nezapomínejte, že cider je přirozeně  bezlepkový nápoj, takže na své si přijdou i celiaci. Pokud kromě lepku řešíte také celkovou kvalitu nápoje, volte 100% přírodní cider bez aromat, barviv, konzervantů a přidaných sladidel. Vězte, že běžně doslazované, průmyslově vyráběné cidery mají k jejich originální chuti hodně daleko.

5. BEZ UHLÍKOVÉ STOPY

Ano i pitím cideru můžete snížit uhlíkovou stopu. Stačí si vybrat výrobce, který pracuje s lokálními surovinami a drink nabízí ve vratném skle. „Jako jedni z prvních producentů cideru používáme vratné láhve. Ty se nám vrací zpět do výroby, kde je vymyjeme a znovu naplníme. Nevratné láhve totiž mají bezkonkurenčně nejhorší uhlíkovou stopu ze všech obalů,“ uzavírá Alexandros Samaras z F.H. Prager.

 


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.