recepty  

Hovězí krk na houbách

Hovězí krk na houbách

13.03.2015 Pavel Hanuška

Recept připravil a uvařil Marek Šalanský, student 2. ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.

Doba přípravy: 120 minut, pro 4 osoby        

Ingredience: 800 g hovězího krku, 1 mrkev, 1 petržel, ½ celeru, 1 cibule, ½ kg čerstvých hub, sůl, bílý pepř, kmín, olej, máslo, hladká mouka, ½ l smetany, ½ l mléka, ocet a bylinky na dochucení, 300 g zelených fazolek, špek

Postup: Maso nakrájíme na asi 200 g porce. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme nahrubo a na oleji zprudka osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a opepříme. Když se voda vaří, vložíme maso, aby se maso zatáhlo. Vaříme do změknutí asi 2 hodiny. Rozpustíme 100 g másla a přidáme 3 lžíce mouky a zarestováním uděláme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a smetanou a provaříme. Nakrájené houby zprudka orestujeme na másle, ochuceném solí, bílým pepřem, nadrceným českým kmínem, případně bylinkami (například tymiánem). Vložíme do omáčky a dochutíme kapkou octa. Pokud by omáčka byla moc hustá, můžeme ji naředit vývarem z masa. Podáváme s prudce na špeku orestovanými fazolkami. Jako příloha se hodí bramborová kaše nebo šťouchané brambory.

foto Pavel Hanuška


Mohlo by vás zajímat

Mléčná pochoutka zpod peřinky

20.03.2015 | Jste zklamáni nabídkou mléčných výrobků v obchodech a žádný nemá přesně takovou chuť, jakou si pamatujete z dětství nebo z dovolené v Řecku či Francii? Obáváte se, že příprava domácího jogurtu musí být náročná na čas i energii? Ukážeme vám krok za krokem, že opravdu není čeho se bát a přípravu této nejen dětské pochoutky zvládnete i vy.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.