DEN DĚTÍ JE TADY! OSLAVTE TO JAHODOVĚ: 3 RECEPTY PRO MALÉ I VELKÉ

DEN DĚTÍ JE TADY! OSLAVTE TO JAHODOVĚ: 3 RECEPTY PRO MALÉ I VELKÉ

01.06.2023 Jana Čiháková

Už Hippokrates věděl, že jahody vynikají léčivými účinky. Oproti citrusovým plodům například obsahují významný podíl vitamínu C, asi 62 miligramů ve 100 gramech, kromě toho jsou cenným zdrojem kyseliny listové a polyfenolů, které působí jako antioxidanty.

JAHODOVÉ CARPACCIO 

Budete potřebovat:

Na carpaccio

Asi 30 kusů větších jahod, polévkovou lžíci piniových oříšků, balzamikový krém

Na zmrzlinu

150 ml mléka, 1 smetanu, 6 lžic ideálně čerstvého nastrouhaného kokosu, 100 g cukru, 200 g bílého jogurtu, lžíci citronové šťávy

Postup:

Mléko slijte se smetanou a směs zahřejte v rendlíku. Přidejte kokos a nechte krátce provařit. Poté nechte směs odstát. Do vychladlého výluhu přidejte cukru, jogurt a šťávu. Vše promíchejte a nechte mrazit.

Jahody očistěte, odstopkujte a nakrájejte je na tenké plátky. Ty rozprostřete na talíř, zakápněte jej balzamikem a posypte na sucho opraženými oříšky. Podávejte s kopečkem zmrzliny.

PANNA COTTA S JAHODOVÝM PŘELIVEM 

Budete potřebovat:

500 ml smetany na šlehání, 50 g moučkového cukru, 4 plátky želatiny, 1 vanilkový lusk, 20 kusů větších jahod, med

Postup:

Želatinu namočte do misky s vodou asi na 15 minut, mezitím si zahřejte oslazenou smetanu a přidejte do ní rozříznutý vanilkový lusk. Z želatiny nechte okapat přebytečnou vodu a přendejte ji do mísy, poté k ní přidejte smetanu a pomocí metličky vymíchejte dohladka. Hotovou panna cottu nalijte do sklenic a nechte asi 20 minut odstát, vychladlou směs poté překryjte potravinovou fólií a uložte alespoň na 4 hodiny do lednice.

Jahody očistěte, rozmačkejte vidličkou a zakápněte medem podle chuti. Před podáváním panna cotty z nich utvořte další vrstvu. Vše můžete zasypat granolou.

JAHODOVÝ KOLÁČ

Budete potřebovat:

Na korpus

210 g hladké mouky, 55 g moučkového cukru, 1 vejce, špetku soli, 100 g másla

Na náplň

350 g tvarohu ve vaničce, 1 vejce, 2 lžíce medu, 1 vanilkový cukr

 Na horní vrstvu

čerstvé jahody, želatina 

Postup:

Ve větší míse si smíchejte mouku, máslo, cukr, vejce, sůl a vymíchejte těsto, následně jej zabalte do sáčku a nechte odležet v lednici asi po dobu jedné hodiny.

Těsto vyválejte a přeneste na vymazanou a vysypanou formu na koláč. Pomocí prstů vypracujte kraje, poté korpus propíchejte vidličkou.

Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh, žloutek, med, vanilkový cukr a promíchejte. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do tvarohu. Tvarohovou náplň rovnoměrně nalijte na korpus a pečte asi 40 minut na 170 stupňů.

Jahody si nakrájejte na plátky a ozdobte jimi koláč. Nakonec vše přelijte želatinou.

 


Mohlo by vás zajímat

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.