DEJTE SI »HRANY«: 6 RECEPTŮ OD FOOD BLOGGERŮ, KTERÉ VÁS VYZDVIHNOU  NA OLYMP

DEJTE SI »HRANY«: 6 RECEPTŮ OD FOOD BLOGGERŮ, KTERÉ VÁS VYZDVIHNOU NA OLYMP

13.03.2023 Jana Čiháková

Určitě souhlasíte, že skvělé jídlo má být připravené s láskou. Zejména pak, když ho chystáme pro naše blízké. Už dávno však neplatí, že byste kvůli výborným pochoutkám měli strávit hodiny v kuchyni. S hranolky a chutnými nápady na rodinné recepty strávíte v kuchyni minimum času a zároveň se budou na vaše kulinářské umění pět ódy!

KUŘECÍ NUGETKY SE SMILES

McCain x Barbora Říhová – Rebarbora’s kitchen

Nugetky:

  • 2 ks kuřecích prsou nakrájených na nugetky
  • 110 g hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1 čajová lžička ghí
  • McCain Smiles

Jogurtový dip:

  • hustý bílý jogurt
  • kvalitní sladký kečup

TIP: kečup můžete nahradit bylinkami, například pažitkou

  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • podle chuti – bylinky nebo česnek

 

Postup:

Na pečení Smiles předehřejte troubu na 200 °C.

Nejprve si připravte těstíčko. V mléce rozšlehejte vejce, potom přidejte mouku smíchanou s paprikou, přidejte špetku soli a pepře podle chuti a vytvořte hustější těstíčko.

Smiles naskládejte v jedné vrstvě na plech a vložte do vyhřáté trouby. Pečte podle návodu na obalu.

Kuřecí kousky osolte, případně okořeňte a namáčejte v těstíčku. Ihned smažte na rozpáleném tuku, ideálně na ghí. Po usmažení nugetky uložte na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.

Na přípravu dipu smíchejte jogurt s kečupem, špetkou soli a pepře a podle chuti i s prolisovaným nebo pečeným česnekem.

Nugetky podávejte s dozlatova pečenými Smiles, zeleninovým salátem a dipem.

RYBÍ KARBANÁTKY A SMILES

McCain x Svatava Coolinářka Vašková

Karbanátky:

  • 3/4 bílého rohlíku nebo housky
  • cca 30 ml mléka
  • 1 filet (cca 400 g) bílé ryby bez kostí (např. sumečka afrického)
  • 1/2 jarní cibulky
  • špetka strouhané citronové kůry
  • sůl
  • pepř
  • McCain Smiles

Avokádový dip:

  • 1 zralé avokádo
  • sůl
  • limetková šťáva
  • 3 cherry rajčata
  • čerstvá zelenina

 

Postup:

Předehřejte troubu na teplotu uvedenou na obalu Smiles. Smiles naskládejte na plech a dejte péct.

Bílé pečivo nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Filet ryby bez kůže namelte nebo rozmixujte. Mleté rybí maso přidejte k pečivu s mlékem, vsypte nasekanou jarní cibulku, trošku nastrouhané citronové kůry, sůl a čerstvě mletý pepř (v případě malých dětí můžete vynechat). Vše dobře promíchejte, nejlépe rukama.

Ze směsi vytvořte karbanátky, které z obou stran opečte na mřížce grilu nebo grilovací pánvi.

Z avokáda, limetkové šťávy, soli a cherry rajčátek připravte rozmixováním jednoduchý avokádový dip.

Karbanátky servírujte s McCain Smiles, připravenými v troubě podle návodu na obalu a avokádovým dipem.

BELGICKÝ TATARÁK

McCain x Barbora Říhová – Rebarbora’s kitchen

  • McCain Golden Wedges Original
  • 300 g pravé nebo falešné hovězí svíčkové
  • 1 lžíce kapar
  • 3–4 malé nakládané okurky Cornichon
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželové natě
  • 1–2 lžíce hoblinek parmezánu
  • 1–2 lžíce olivového oleje
  • sůl, čerstvě mletý pepř

 

Omáčka:

  • 3 lžíce majonézy
  • 1–2 lžíce kvalitního kečupu
  • 2–3 lžičky worcesterové omáčky
  • pikantní omáčka – tabasco nebo chilli omáčka (množství podle chuti)
  • sůl, čerstvě mletý pepř

 

  • libovolná zelenina na salát

 

Postup:

Maso namelte, případně „naškrábejte“ nožem. Kapary i okurky nakrájejte nadrobno, stejně tak i šalotku a petrželovou nať, a všechno přidejte k masu. Pokapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem, a nakonec vmíchejte hoblinky parmezánu.

Na přípravu omáčky smíchejte všechny ingredience dohromady. 1–2 lžíce hotové omáčky vmíchejte do tataráku, vložte ho do chladničky a nechte uležet. Zbytek omáčky nechte jako dip na namáčení.

 

Mezitím, co se tatarák chladí, připravte v troubě přílohu. Brambory Golden Wedges Original rozložte v jedné vrstvě na plech a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte do zlatova 18–20 minut podle návodu na obalu.

Z nachystané zeleniny připravte salátek.

Belgický tatarák podávejte s čerstvě upečenými brambory Golden Wedges Original, pikantní omáčkou a zeleninovým salátem.

DANČÍ NA VÍNĚ S BRAMBORY GOLDEN WEDGES

McCain x Svatava Coolinářka Vašková

  • cca 700 g dančího masa
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká petržel
  • 100 g slaniny nebo uzeného bůčku
  • 1 cibule
  • 3 celé stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky nového koření
  • ½ lžičky jalovce
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • snítka čerstvého tymiánu
  • cca 250 ml suchého červeného vína
  • cca 250 ml hovězího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • McCain Golden Wedges Original
  • nakládané brusinky

 

Postup:

Do velkého hrnce dejte restovat na kostičky nakrájenou slaninu. Když začne pouštět tuk, přidejte kostky osoleného masa, a to restujte ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom slaninu i maso z hrnce vyndejte a na vypečeném tuku opečte cibuli, kostky mrkve a petržele. Společně všechno restujte dozlatova.

Do hrnce k zelenině vraťte maso a slaninu, přidejte všechno koření, bylinky a celé stroužky česneku, rajčatový protlak, čerstvě namletý pepř dle chuti a všechno zalijte červeným vínem. Přilijte trochu vařící vody nebo hovězího vývaru tak, aby byl obsah hrnce pod hladinou. Všechno vařte asi hodinu v tlakovém hrnci.

20 minut před tím, než bude maso uvařené, upečte v troubě McCain brambory Golden Wedges Original podle návodu na obalu.

Když je maso měkké, vyberte z omáčky stonky bylinek a kuličky koření, případně dosolte podle chuti.

Podávejte s upečenými brambory Golden Wedges Original a nakládanými brusinkami.

ZAPEČENÝ PLNĚNÝ HERMELÍN

McCain x Barbora Říhová – Rebarbora’s kitchen

  • 3 hermelíny
  • 1 hruška
  • 80 g parmské šunky
  • 3 lžíce jemně nasekaných vlašských ořechů
  • med
  • McCain hranolky 1.2.3 Fries Crinkle

Postup:

Troubu rozehřejte na 200 °C.

Hermelín podélně rozkrojte a zlehka potřete obě jeho poloviny medem (medu nedávejte moc, vytékal by a připaloval by se). Na jednu polovinu hermelínu položte tenké plátky hrušky, posypte ořechy, nakonec vše přikryjte ještě dvěma plátky sušené šunky a přiklopte druhou polovinou hermelínu. Opakujte u ostatních sýrů.

Hermelíny zvenku slabě potřete olejem a zabalte jednotlivě do alobalu.

Hranolky vysypte na plech a rozložte je v jedné vrstvě, ať se nepřekrývají.

Spodní rošt v troubě nechte volný pro pekáček s hermelíny, na vyšší příčku dejte plech s hranolky a pečte podle návodu na obalu. Na posledních deset minut vložte do trouby i hermelíny.

Hermelíny můžete též snadno připravit na stolním grilu (případně v sendvičovači), zatímco se budou hranolky péct v troubě.

Hermelíny na talíři ještě pokapejte tekutým medem a podávejte s hranolky ihned po upečení.

KUŘECÍ PRSA S RICOTTOU

McCain x Svatava Coolinářka Vašková

  • 4 ks kuřecích prsou bez kůže
  • cca 400 ml rajčatové passaty
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička ghí
  • 250 g ricotty
  • cca 80 g čerstvého baby špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 žloutek
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř
  • McCain 1.2.3 Fries Crinkle

 

Postup:

Do malých zapékacích misek (na jednu porci) vlijte rajčatovou passatu (do každé cca 100 ml), osolte, opepřete a posypte oreganem. Pečením se později vytvoří chutná omáčka.

V cedníku proudem vroucí vody spařte špenát společně s nasekaným stroužkem česneku. Zavadlý špenát nechte zcela vychladnout, vymačkejte z něj vodu a nasekejte na kousky.

Ricottu dejte do misky, přidejte nasekaný špenát s česnekem, žloutek, muškátový oříšek a všechno smíchejte a osolte.

Kuřecí prsa z obou stran osolte a opepřete. Na ghí maso zprudka opečte z obou stran, aby se zatáhlo, ale uvnitř zůstalo syrové. Takto připravené ho položte do zapékacích misek na rajčatovou vrstvu.

Nyní na maso naložte ricottovou směs – na každé prso přibližně jednu lžíci. Zapékací misku s takto připraveným masem a rajčatovou směsí dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20-30 minut. Společně s masem dejte do trouby péct i hranolky 1.2.3 Fries Crinkle.

Upečené maso a hranolky servírujte společně.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.