ČESNEKOVÉ PLACKY A CHŘESTOVÝ SALÁT PODLE PAVLA BERKYHO

ČESNEKOVÉ PLACKY A CHŘESTOVÝ SALÁT PODLE PAVLA BERKYHO

03.06.2022 Jana Čiháková

Tento a dalších více jak 100 zajímavých receptů najdete v nové kuchařce Pavla Berkyho, která získala ocenění jedné z nejkrásnějších knih roku! K dostání na eshopu www.pavelberky.com.

Budete potřebovat:

Placky

15 velkých stroužků česneku

9 ks vajec

40 g másla

50 g hladké mouky

strouhanka

rostlinný olej

sůl

pepř 

Salát

200 g chřestu

2 ks zralého avokáda

3 ks jarní cibulky

2 ks pomeranče

1 ks citronu

olivový olej

sůl

pepř

Postup

Česnekové placky

1/ V menším kastrolu přiveďte vodu k varu. Poté do ní přidejte oloupané stroužky česneku. Vařte 5 minut a poté vodu slijte. Tento postup opakujte ještě dvakrát. Tímto se zbavíte ostré chuti česneku.

2/ 7 vajec uvařte natvrdo a poté je oloupejte a oddělte bílky od žloutků. Zbylá 2 vejce si nechte na trojobal.

3/ Česnek dejte do mixéru, přidejte žloutky z uvařených vajec, sůl, pepř a začněte mixovat. Postupně přidávejte na kostky nakrájené změklé máslo, až do vytvoření husté krémové konzistence.

4/ Pomocí cukrářského sáčku na plech s pečícím papírem nastříkejte kolečka o průměru přibližně 5 cm a výšce 1 cm. Plech zakryjte potravinovou fólií a nechte v lednici alespoň dvě hodiny.

5/ Olej rozpalte na 180°C. Uleželé placky obalte opatrně v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova.

6/ Po usmažení dejte placičky na papírovou utěrku a nechte odkapat přebytečný tuk.

Salát

1/ V kastrolu přiveďte pořádně osolenou vodu k varu. 

2/ Z chřestů odstraňte dřevnaté konce a škrabkou každý stonek ještě očištěte. Nakrájejte na menší kusy, přibližně 3 cm dlouhé a vložte do vroucí vody. Vařte 3 minuty, poté vodu slijte a chřest ponořte do mísy s ledovou vodou na 1 minutu. Poté jej z vody vyndejte.

3/ Do salátové mísy dejte oloupané a na plátky nakrájené avokádo, najemno nakrájenou jarní cibulku i s natí a segmenty pomeranče.

4/ Přidejte chřest a promíchejte.

5/ Salát dochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem.

Servírování 

Do hlubokého talíře či misky dejte přiměřené množství salátu a na vrch položte 3 placky, aby zůstaly krásně křupavé.

TIP:

Recept se skvěle hodí i jako vydatný předkrm. Klasický pomeranč můžete zaměnit i za pomeranč červený nebo grep.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.