Benjamin Lee Guinness vynesl pivovar založený dědečkem mezi elitu

Benjamin Lee Guinness vynesl pivovar založený dědečkem mezi elitu

18.05.2018 ČTK

Slavný pivovar Guinness založil v roce 1759 odvážný pivovarník a filantrol Arthur Guinness.

 Po jeho smrti otěže rodinného byznysu převzali jeho potomci a mezi světovou elitu dostal pivovar vyrábějící slavné tmavé pivo jeho vnuk sir Benjamin Lee Guinness, od jehož úmrtí uplyne 19. května 150 let.

Historie slavného piva se začala psát v zanedbaném dublinském pivovaru v St. James's Gate, který si 31. prosince 1759 Guinness pronajal. Zpočátku vařil svrchně kvašené pivo, posléze přešel k výrobě tmavého porteru, v té době oblíbeného u vrátných v Covent Garden v Londýně (v angličtině porter = vrátný). Protože se jednalo o velmi silné, tuhé pivo, vžil se pro něj název stout (v angličtině podsaditý).

Arthur Guinness (1725 až 1803) zemřel jako bohatý muž. Se svojí ženou měli 21 dětí, jen deset z nich se ale dožilo dospělosti. O rozkvět firmy se zasloužil vnuk Benjamin Lee, který se narodil 1. listopadu 1798. Nešel ani na studia a již jako mladíček začal pracovat v rodinném pivovaru, který následně ovládl. Jeho podnikatelská vize přesáhla břehy ostrova a pivovar Guinness se v roce 1838 stal největším v zemi a v roce 1914 dosáhl na světové prvenství. V roce 1851 byl Benjamin Lee Guinness zvolen starostou Dublinu a stal se i nejbohatším Irem. Velkou část peněz věnoval na charitu.

Značka Guinness, která má v logu harfu - jeden z irských národních symbolů, byla v držení rodiny 227 let. Poté ji převzal producent skotské whisky Distillers a v roce 1997 britská skupina Diageo.


Mohlo by vás zajímat

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.