Veterináři objevili parazita v dovezených maďarských divočácích

Veterináři objevili parazita v dovezených maďarských divočácích

07.02.2018 ČTK

Veterináři zjistili v Česku po zhruba půl roce parazita svalovce v divočákovi. Šlo o tři kusy, které byly dovezené do zvěřinového závodu v Tachovské Huti v Karlovarském kraji z Maďarska. ČTK to dnes sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy.

Konzumace nakaženého masa, které není dostatečně tepelně zpracováno, může u lidí vyvolat trichinelózu. Ve výjimečných případech je onemocnění smrtelné, poslední úmrtí na území ČR však bylo zaznamenáno v 50. letech minulého století. Nakažená těla divočáků byla zlikvidována.

"Infikovaní divočáci byli součástí větší zásilky zvěřiny od maďarského dodavatele. Ta obsahoval mimo jiné těla 181 divokých prasat. Všechny kusy byly, jak ukládá legislativa, podrobeny parazitologickému vyšetření. U žádného z ostatních 178 vzorků nebyl výskyt trichinel zjištěn," uvedl Majer.

Svalovec (Trichinella) u domácích zvířat parazituje nejčastěji u prasat, psů, koček a koní. U divokých zvířat se vyskytuje hlavně u divokých prasat, drobných hlodavců, lišek, nutrií, tchořů, jezevců či vlků. V tuzemském klimatu se problém týká hlavně divočáků, u domácích prasat se svalovec v českých chovech nevyskytuje. U volně žijícího divočáka byl naposledy potvrzený případ loni v srpnu na Liberecku.

V ČR jsou povinně na svalovce vyšetřována všechna ulovená divoká prasata a na jatkách porážená domácí prasata a koně. V loňském roce tak veterináři vyšetřili 228.000 divokých prasat. Vyšetření odlovených divočáků hradí podle Majera stát.


Mohlo by vás zajímat

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.