V hladkých moukách nebyly rozdíly

V hladkých moukách nebyly rozdíly

15.12.2017 Redakce

Svátky jsou za dveřmi - nejvyšší čas začít péct cukroví. Zamířili jsme proto do regálů s pšeničnými hladkými moukami a podrobili je předvánoční „zatěžkávací zkoušce“. Dobrou zprávou je, že všech 6 vytipovaných vzorků obstálo v pokusných pečeních na jedničku.

Mouka je bezpochyby jednou ze základních surovin a může se zdát, že hodnotit její vlstnosti a jakost je hračka. Ovšem zdání klame. Mouka je totižrozdrcené pletivo endospermu, tedymoučného jádra živého obilného zrna. Má tudíž svou složitou buněčnou strukturu a stále v ní probíhá mnoho složitých biochemických a fyzikálně chemických procesů. Ty se potom projevují při tvorbě těsta.

Přísné „normy“ v pekárnách

Pšeničná mouka hladká světlá je základní pekařskou moukou, která se používá pro výrobu rozmanitých druhů světlého pečiva, které dělíme na běžné (rohlíky, housky, veky, světlé pšeničné chleby atd.) a na jemné o vyšším obsahu cukru a tuku v receptuře (koláče, loupáky, vánočky, mazance, záviny, koblihy atd.). V pekárnách se proto od dodavatelů mouk (mlýnů) vyžaduje podstatně podrobnější charakteristika mouk na základě mnohých parametrů, které chování mouky při zpracování dokáží z velkéčásti předpovědět. Z analytických ukazatelů se jedná především o ty, které stanovují obsah bílkovin, obsah škrobu a aktivitu některých důležitých enzymů (amyláz). Pro charakteristiku modelových těst se pak používají takzvané reologické metody, které popisují takové vlastnosti, jako je již zmíněná tažnost a pružnost, odolnost těsta vůči mechanickému namáhání (hnětení), nebo jeho chování při záhřevu.

Mouky z obchodů pro domácí použití

Ke stejným účelům se tato mouka používá i v domácnosti. To podstatné, co od ní tudíž očekáváme, je, že z ní jde vyrobit těsto, které bude dostatečně vláčné, ale i pružné, že bude dobře kynout a při pečení vytvoří správný tvar pečiva, jemnou a vláčnou střídku a dobře vybarvenou křehkou kůrku.

Mouky určené pro domácí zpracování (v malospotřebitelském balení) na sobě takové informace o jakostních parametrech nenesou, protože by pro uživatelku (uživatele) byly většinou stejně zcela nesrozumitelné. Předpokládáme, že mouka má výše uvedené vlastnosti a je vyrobena tak, aby byla vhodná k pohodlnému pečení.

Stanovení granulace a obsahu popela

V našich zkouškách jsme ověřili legislativně platné ukazatele (obsah popela a granulaci). K tomu jsme museli stanovit vlhkost mouky, protože obsah popela se vztahuje k sušině a pak jsme standardním způsobem provedli pokusná pečení v experimentální pekárně a výsledky vyhodnotili.

Aby mouka mohla nést označení hladká, musí splňovat stanovenou hrubost částic. Kontrolor se tedy při zjišťování tohoto parametru neobejde bez síta. V pořádku pak mouka je, když její oka o velikosti 257 µm propadnou v nejméně 96 % a oka o velikosti162 µm ze 75 %.

Normovaný je také obsah minerálních látek. Ten se zjišťuje z popela po spálení mouky. Jeho maximální hodnota je stanovená na 0,6 %. Pakliže produkt vyhovuje, může nést označení „světlá“.

Všechny mouky na jedničku

Z analýzy vyplývá, že všechny mouky vyhovují legislativním požadavkům pro mouku pšeničnou hladkou světlou. Také výsledky pokusných pečení jednoznačně prokázaly, že všechny mouky jednoznačně splňují požadavky na pekařské mouky. Rozdíly v chování těsta v průběhu tvorby, zrání a kynutí i organoleptické hodnocení pokusných výrobků po upečení, stejně jako exaktní hodnocení rozměrů pečiva nevykazuje mezi jednotlivými vzorky významné rozdíly.

Všechny hodnocené mouky vyšly na jedničku, nelze určit jejich pořadí!

 



Mohlo by vás zajímat

TEST HLUBOCE ZMRAZENÝCH RYB: ŠACHY S PŘIDANOU VODOU?

12.12.2022 | V případě přidané vody ne- jde u ryb o žádnou nutnou ochranu, ale o obyčejné zlevnění. Podobně jako je tomu např. u křehčeného drůbežího masa. Princip je velmi podobný, jen v případě ryb není voda do svaloviny nastřikována, ale je pouze namáčena do vodní lázně. Do té mohou být samozřejmě přidána aditiva podporující navázání vody do svaloviny, zpravidla poLyfosfáty nebo soli kyselin a jedlá sůl. Jak ale poznat rybu, kde budete platit za maso, a ne za vodu?

KDYŽ DVA DĚLAJÍ TÉMĚŘ TOTÉŽ: TEST SMETANOVÝCH KRÉMŮ

01.11.2022 | Pribináček, Lipánek, Bobík, máček, Olmík a mnohé další, to všechno jsou názvy oblí- bených mléčných výrobků, na kterých si s radostí po- chutnávají děti, ale kterými nepohrdnou jako lahodným dezertem ani dospělí. Jak jsou na tom ale s obsahem kvalitních bílkovin a nemají až mnoho cukrů?

ŠUNKOVÝ SALÁM ZPĚT NA VÝSLUNÍ - LIBOVÉ MASO, POCTIVÁ RECEPTURA

06.05.2023 | Existují produkty, které tvoří přechod mezi celosvalový- mi a mělněnými výrobky. Mezi ně bezesporu patří šunkový salám. V sortimentu českých masných výrobků patří mezi opravdové stálice. Jak je na tom ale s kvalitou?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.