V zeleném ječmeni mělo být hodně vitamínu C, nebyl ale žádný

V zeleném ječmeni mělo být hodně vitamínu C, nebyl ale žádný

28.04.2017 ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že v zeleném ječmeni značky Nutri Elements nebyl žádný vitamín C, přestože na etiketě se uvádělo, že jeho obsah je 595 miligramů na 100 gramů výrobku.

Inspekce okamžitě nařídila dovozci, aby výrobek stáhl z prodeje a zahájila s ním správní řízení o uložení sankce, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Konkrétně se jednalo o šarži, jejíž datum trvanlivosti je do ledna příštího roku, a přesný název potraviny je NUTRI ELEMENTS Zelený ječmen - 100% RAW sušená šťáva z mladého ječmene v balení o hmotnosti 180 gramů. Dodavatelem je slovenská firma Elkotex, dovozcem do Česka společnost Energy Arts. Jako země původu jsou označené Spojené státy americké.

"Laboratorním testem se vůbec nepodařilo detekovat vitamín C, meze detekovatelnosti je pět miligramů na 100 gramů potraviny. Informace na obale tak uváděl spotřebitele v omyl," uvedl Kopřiva.

Zelený ječmen je obvykle prodáván v prášku, jedná se o sklizené obilí ještě v době zrání v zeleném stavu. Pokud je jeho sklizeň a úprava správná, obsahuje řadu pro člověka prospěšných látek včetně vitamínů či minerálů. Pomáhá například k detoxikaci organismu a podporuje jeho obranyschopnost.


Mohlo by vás zajímat

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.