Polovina vzorků medu odebraných při mimořádné kontrole neobstála

Polovina vzorků medu odebraných při mimořádné kontrole neobstála

07.04.2017 ČTK

Polovina vzorků medu odebraných při mimořádné kontrole neobstála z hlediska jakosti, informovala dnes Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Tentokrát se inspektoři zaměřili na med vyrobený či balený v Česku, nabízený v menších prodejnách a stáncích mimo oficiální tržiště. Kontrolní akce podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy prokázala trvající problémy s jakostí medu. Kontroly budou proto pokračovat.

Inspektoři pro analýzu v laboratoři odebrali 25 vzorků medu, rozbor potvrdil porušení právních předpisů u 12 šarží. Mezi nejčastější pochybení patří klamavé označení botanického či geografického původu medu, nevyhovující aktivita enzymu diastázy, přidané barvivo nebo přítomnost cizích cukrů.

Nevyhovující šarže inspektoři zakázali uvádět do oběhu. Inspekce také zahájila, případně zahájí, správní řízení o uložení pokuty.

Inspektoři se věnují kontrole medu i mimo běžné distribuční kanály. Odebrali proto také vzorky medu nabízeného prostřednictvím inzertního webu Bazoš.cz. Šlo o výrobek označený jako Dědečkův med - med květový lesní od firmy Včelpo, tedy produkt, jehož některé šarže prodejci už dříve stáhli z tržní sítě v návaznosti na zjištěný obsah antibiotik.

Na sjednané anonymní schůzce na parkovišti inspektoři odebrali dva vzorky. Následný laboratorní rozbor u šarží s označením DMT 27. 8. 2018 a 4. 9. 2018 skutečně prokázal přítomnost antibiotik.


Mohlo by vás zajímat

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.