Centrum Olomouce na festivalu provoní tuna tvarůžků

Centrum Olomouce na festivalu provoní tuna tvarůžků

15.03.2017 ČTK

Nejméně tuna olomouckých tvarůžků provoní na konci dubna historické centrum Olomouce, které se na dva dny stane dějištěm druhého ročníku tvarůžkového festivalu.

Zatímco loni pořadatelé při premiéře přehlídky tvarůžkových pokrmů objednali stovku kilogramů tohoto pikantního sýra s nezaměnitelným aroma a na mnohé návštěvníky se nedostalo, letos neponechají nic náhodě a k přípravě specialit použijí desetinásobné množství tvarůžků.

Návštěvníci festivalu budou moci 28. a 29. dubna v centru Olomouce ochutnat tvarůžkové speciality z nabídky restaurací zapojených do projektu Ochutnejte Hanou. V nabídce stánkařů nebudou chybět moučníky z produkce tvarůžkové cukrárny či pivo z hanáckých minipivovarů. "Olomouckých tvarůžků k přípravě pokrmů bude letos minimálně tuna. A pro ty, co si je budou chtít odnést domů, bude na náměstí přistaven kamion plný Olomouckých tvarůžků," řekla dnes ČTK Ivana Plachá ze společnosti A.W., která je jediným výrobcem Olomouckých tvarůžků.

Program druhého ročníku tvarůžkových slavností bude rozložen do dvou dnů. Loni byl festival jednodenní a navštívilo ho 10.000 lidí. Nebývale velký zájem tehdy organizátory zaskočil, po tvarůžkových specialitách se rychle zaprášilo. Podle prodejců bylo na Horním náměstí za jediný den prodáno skoro 8000 porcí teplých jídel s přídavkem tvarůžků, více než 2000 tvarůžkových moučníků a jeden z místních pivovarů vytočil 25 padesátilitrových sudů piva. Restauratéři v okolí Horního náměstí měli brzy vyprodáno a zboží nestačili doplňovat ani prodejci na slavnostech.

Tvarůžková cukrárna v Olomouci letos nejméně zdvojnásobí množství moučníků, které připraví speciálně pro festival. "Zároveň na našem stánku bude zákazníky obsluhovat dvojnásobný počet lidí než loni," řekla ČTK majitelka cukrárny Blanka Poštulková. Cukrárna na festivalu představí novinky, které dosud neměla v nabídce. "Připravujeme například tvarůžkové bábovičky z pohankové mouky," uvedla Poštulková.

Festivalem kromě Horního náměstí ožije i Dolní náměstí, aby mezi stánky mohly být větší rozestupy. Město tak chce předejít frontám a tlačenicím, kvůli kterým organizátoři slavností loni sklidili kritiku od nespokojených návštěvníků. Na festivalu vystoupí cimbálová muzika či skupina Stracené Ráj, která si ve svých textech zakládá na hanáčtině a pro jejíž hudební projev se vžil název "hanácké bigbít". Akci organizuje radnice se Sdružením cestovního ruchu Střední Morava a firmou A.W. Loštice.

Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Olomoucké tvarůžky se vyrábějí už jen v Lošticích na Šumpersku, kde je muzeum tvarůžků i cukrárna. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.