Štrúdl čili po česky závin

Štrúdl čili po česky závin

19.09.2016 Redakce

První písemnou zmínku o jídle zvaném strudel najdeme ve vídeňské Wiener Stadtbibliothek. Zmínka pochází z roku 1696 a jde o ručně psaný recept…

Rakousko-uherská specialita

Tuhle tradiční náramnou dobrotu ale dobře znají a vychutnávají všechny národy, které se v průběhu 18. - 20. století ocitly v područenství habsburské císařské monarchie. Kupodivu, podobně jako guláš, sem však štrúdl přišel přes Maďarsko prostřednictvím Turků dobyvatelů. Ale ani oni údajně nejsou vynálezci štrúdlu, nýbrž se ho naučili od Byzantinců, jejichž hlavní město (a tím celou říši) vyvrátili v roce 1453.

Štrůdl neboli vír

Samo slovo „strudel" znamená v němčině výraz pro vír, a zavinutý kus těsta s náplní ho skutečně značně připomíná. Bývalo zvykem, že rozválené těsto muselo být tak tenounké, že se přes něj daly číst noviny. Tradičně nejobvyklejším základem náplně štrůdlu jsou nakrájená či nastrouhaná jablka, nejlépe mírně natrpklá, svěží a aromatická. Jablečný závin, německy Apfelstrudel a maďarsky Almásrétes pak může dále v náplni obsahovat celou řadu ingrediencí jako jsou skořice, strouhanka, rozinky, vlašské ořechy či nasekané mandle. Nejlépe chutná ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem. Někde se podává i se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou. Kulinářskou specialitou pak je použití piva místo vody při tvorbě těsta. Jeden takový speciální štrúdl si můžete sami zkusit:

Pivní jablečný závin

Ingredience:
Těsto: 500 g hladké mouky, třetinka sáčku prášku do pečiva, 150 g másla, 2 menší vejce, 150 g cukru, třetinka litru piva, sůl
Náplň: 500 g jablek, 150 g cukru, 50 g rozinek, 100 g vlašských ořechů, skořice

Postup:
Hladkou mouku smísíme s práškem do pečiva, vajíčky, máslem, pivem, solí a cukrem. Pěkně vše důkladně zpracujeme na tužší těsto, které necháme cca 1 hodinu odležet.
Odležené těsto rozválíme na tenkou placku, kterou rozdělíme na 3 díly a na každý naneseme směs nakrájených jablek, drcených ořechů a rozinek. Vše posypeme cukrem, smíchaným se skořicí. Poté pomocí utěrky placky smotáme a při každém otočení trochu přimáčkneme prsty, zvlášť na okrajích. Placky stočíme tak, aby volný okraj byl vespod a přeneseme je na vymazaný plech. Na jeden plech by se měli vejít všechny tři díly. Plech vložíme do středně vyhřáté trouby a dozlatova upečeme. Hotový závin lehce potřeme pivem a pocukrujeme.

Zkuste i jiný než jablečný štrúdl...
V průběhu doby se z této pochoutky vyvinulo velké množství variant, zejména pokud jde o náplň. Místo jablek lze s úspěchem použít tvaroh, višně či jiné druhy ovoce. Existují i slané varianty, například se špenátovou náplní či se zelím. Pro opravdové gurmány jsme objevili jeden neobvyklý, údajně pocházející ze 30. let minulého století. Jmenuje se Šimi-štrúdl, ale jak souvisí s tehdejším populárním tancem téhož jména, to už asi nezjistíme...

Šimi-štrůdl

Ingredience:
Na 2 šišky štrúdlu: 1 balíček listového těsta, 80 dkg tence nakrájeného gothaje, 4 střední cibule, 20 dkg sýru cihly, kečup, chilli, kari, oregano, sůl, vajíčko a mák.

Postup:
Lístkové těsto se pěkně rozválí, posolí a každá placka se natře 3 lžičkami kečupu. Pak se na každou placku naklade 40 dkg na tenká kolečka nakrájeného gothaje, posype se kari, chilli podle chuti, poté se nakladou na velmi tenké měsíčky nakrájené střední cibule, nastrouhá se tvrdý sýr-cihla a nakonec se navrch nasype oregáno. Vše se zabalí, natře vajíčkem a posype dle chuti mákem anebo kmínem a strčí do trouby předehřáté na 180 °C na dvacet minut, kde se nechá dozlatova zapéct.


Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.