Ministr Jurečka: Milovníci piv se nemusí obávat, o ležák nepřijdou

Ministr Jurečka: Milovníci piv se nemusí obávat, o ležák nepřijdou

05.02.2016 Redakce

Nová vyhláška o nápojích mění některá označení piva. Respektuje měnící se sortiment piva a reaguje na nové pivní styly převážně menších pivovarů.

„Stejně jako v našem původním návrhu zůstane v novele zachováno zažité členění piv na skupiny. Není tedy pravda, jak některá média spekulovala, že zmizí název ležák,“ uvedl Marian Jurečka.
Označení „výčepní pivo“ tak i nadále ponesou piva o stupňovitosti 7 až 10 %. Tradiční české pivo (spodně kvašené – plzeňského typu) o 11 až 12 % stupňovitosti zůstane označeno jako „ležák.“ Do stávající vyhlášky se tak jen doplňuje, že ležák musí být spodně kvašené pivo.

Novinkou je kategorie svrchně kvašených piv o 11 až 12 % stupňovitosti Tato piva se budou nově značit jako „plná piva.“ Jde přitom zhruba o 3 % celkové produkce piva v České republice. Jako „silná piva“ se pak nově budou označovat ta o síle 13 % a více (doposud speciální piva).
Další novinkou je možnost označit pivo kromě skupin tzv. pivními styly. Jde třeba o ALE, stout, IPA, APA či porter. Styl piva tak vyjadřuje především obvyklý způsob produkce a složení piva, který respektuje postupy v tradičních oblastech výroby.
Návrh vyhlášky nyní míří do Legislativní rady vlády, poté jej čeká tříměsíční notifikace v Bruselu. Vyhláška začne platit devět měsíců po zveřejnění ve Sbírce zákonů, výrobci tak budou mít dostatek času připravit se na změny ve značení piva, včetně možnosti doprodání výrobků uvedených na trh před účinností vyhlášky.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.