Příjemné paštikové překvapení

Příjemné paštikové překvapení

29.05.2015 Mgr. Kateřina Kmecová

Někdo je konzumuje denně jako tradiční, rychlou a levnou svačinu, u jiných byste je ve spíži hledali marně. Játrové paštiky jsou klasikou, kterou najdete v supermarketu i v nejzapadlejším vesnickém obchůdku. Pokud vás zajímá, která z játrovek si zaslouží pozornost, začtěte se do dalšího dílu Našeho testování.

Do redakčního košíku si našlo cestu šest játrových paštik. Jedná se o jeden z nejlevnějších produktů, který jsme kdy do našeho testování zařadili – průměrná cena byla 16 Kč. Všechny paštiky byly nechlazené a měly stejný typ otevírání. Nevýhodou této potraviny je, že musíte celou paštiku zkonzumovat najednou. Určitě si ji neschovávejte do ledničky na další svačinu, vršek začne velmi rychle osychat a vypadat nevábně. Jasným lídrem trhu je v této oblasti společnost Hamé, které patří čtyři vzorky ze šesti testovaných, ačkoli to vždy není na první pohled patrné.

Obaly vůbec byly problematickým bodem hodnocení. Bez lupy byste opisování složení nepřáli ani úhlavnímu nepříteli. U některých bylo písmo miniaturní a nezbývá než věřit, že obaly vyrobené v budoucnu budou odpovídat nové legislativě o minimální velikosti písma.

Kvalita vyrovnaná

Vzhledem k tomu, z jaké cenové kategorie výrobky pocházely, jsme k nim přistupovali zdrženlivě a testování jsme zařadili až na odpoledne – přeci jen, pokud nám má být zle, budeme za sebou mít pěknou polovinu dne a dobrý oběd. O to příjemnější překvapení nás však při testování čekalo. Nelze říci, že by některý z výrobků byl vyložený průšvih.

Výrobky byly srovnatelné cenově i kvalitativně, čemuž odpovídala jednotlivá složení. Obsah jater se u vzorků pohyboval mezi 26 až 30 %, výrobci si pomohli tu nižším, tu vyšším množstvím éček. Některé játrovky nám chutnaly více, jiným jsme vytýkali horší konzistenci, příliš hořkou nebo slanou chuť. Konkrétní hodnocení jednotlivých vzorků najdete v tabulkách. Neuvádíme vždy celé složení, zejména množství éček si vyžádalo krácení, pokud se nám měl do rámečku vejít ještě nějaký text.

Dražší jsou o ligu jinde

Pro zajímavost jsme tentokrát přistoupili k experimentu – do boje s levnějšími játrovkami jsme vyslali i dva dražší zástupce, Tulip (cena 33,90 Kč) a Vesnickou paštiku Švéda (cena 29,90 Kč). Prostě proto, abychom zjistili, jestli za vyšší cenu také lépe pochutnáte, nebo z peněženky jen zbytečně vytáhnete korunky navíc.

A výsledek? Dvě dražší paštiky jsme do celkového hodnocení nezahrnuli, k levnějším paštikám by to bylo nefér. Nejde jen o to, že byly lepší. Rozdíl mezi nimi a levnějšími vzorky byl tak výrazný, že šlo prakticky o jiný typ výrobku. Leccos prozradí i samotné složení – obsah jater i masa je výrazně vyšší, jeden vzorek se obejde zcela bez přídatných látek, v druhém najdeme jen jeden konzervant. Pokud si tak chcete vychutnat opravdu poctivou masovou chuť, nezbývá než si připlatit nějakých patnáct korun.

Zklamaní nebudete

Zažili jsme testování, kdy jme o pořadí mohli rozhodnout po prvním soustu a kvalita jednotlivých vzorků byla diametrálně odlišná. Tentokrát byly rozdíly skutečně minimální. Jakou paštiku tedy doporučujeme? Tentokrát se vyhneme tomu jmenovat konkrétní výrobek a konzumentům radíme vyzkoušet metodu – pokus, omyl. Tedy najít si takovou paštiku, která vám chuťově nejlépe vyhovuje, případně využít slevových akcí, kdy ke svačině získáte i dobrý pocit, že jste něco ušetřili.

Ovšem aby nedošlo k omylu – v žádném případě netvrdíme, že jde o vybranou pochoutku nebo že byste si na játrovce měli pochutnávat každý den. Jde především o to, že všechny paštiky splňují přesně to, co od nich spotřebitel očekává. Nic víc, nic míň. V kontextu našich testování je to však poměrně překvapivě radostné konstatování.

 

 

 

karat_vitez

 

2 3456


Mohlo by vás zajímat

TESTOVALI JSME CHLÉB A NAŠLI TEN NEJLEPŠÍ!

22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?

TEST JAHODOVÝCH JOGURTŮ: JAK JSOU NA TOM S „BACILY“?

07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.

TESTOVALI JSME MARGARINY: TRANS MASTNÉ KYSELINY JSOU PASÉ

05.04.2023 | Margaríny nemají příliš dobrou pověst, a to zejména kvůli obsahu trans nenasycených mastných kyselin, které stojí příčinou zvýšeného rizika vzniku kardiovaskulárních one- mocnění. Jde však o přežitý mýtus. U dnešních margarí- nů je totiž obsah těchto tuků prakticky nulový, což ostatně prokázal i náš test.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.