Hospodskou klasiku v obchodě nepokoušejte

Hospodskou klasiku v obchodě nepokoušejte

22.03.2015 Mgr. Kateřina Kmecová

Nejklasičtější z českých klasik i nenáviděná hospodská chuť. Taková je dršťková polévka, lidově řečená držkovka. Rozhodli jsme se otestovat, jaký zážitek na vás čeká, když svou chuť na vydatnou polévku budete chtít uspokojit v obchodě zakoupeným výrobkem.

Vězte, že u většiny z nich vás chuť přejde s prvním soustem. Na víc si troufne jen skutečný odvážlivec. Tři zakoupené vzorky byly ve sklenicích, dva v balení zvaném „buřík“– tedy plastovém podlouhlém obalu, jednu polévku jsme koupili v jakémsi sáčku, pro potraviny netypickém. Nebudeme vás napínat – výrazně lépe dopadly dršťkové ve sklenicích, obsadily všechny medailové příčky.

Na základu se nešetří, ale…

Složení v tabulkách neuvádíme zcela kompletní, jak je uvedeno na obalech, ale pouze nejdůležitější složky, které ukazují na kvalitu daného výrobku. Obsah drštěk se v jednotlivých polévkách hodně liší. V některých jich (podle tvrzení na obale) najdeme jen 3 %, doplněná o 5 % žaludků. Ve vzorku od výrobce M.U.S.P jich se jich sice nachází 45 %, ovšem obsah je hodně koncentrovaný a vyžaduje další naředění, takže v jedné porci bude poměr drštěk samozřejmě výrazně nižší.

Každopádně pozitivním zjištěním je, že výrobci na materiálu nešetří, u žádné polévky jsme neměli pocit, že by byla o základní složku nějak ošizená. S chutí je to ale už horší, některé z nich byly zcela nepoživatelné i pro člověka s ukázkovým chrupem. Inkriminované polévky (především vzorky Tesco a Hamé) by bylo nutné ještě notně povařit, aby se daly konzumovat všechny její části. Bohužel, k ničemu takovému nás výrobci nenabádají, a proto by polévky měly být jedlé po pouhém ohřátí. Některé polévky jsou určeny k dalšímu naředění, ale i tak jsou většinou zbytečně husté. Nebojte se tedy přidat více vody, než je doporučený poměr 1:1.

Vítěz na plné čáře

Hlavním poučením z testu je, že jednotlivé polévky prodávané v našich obchodech jsou hodně nevyrovnané. Některé polévky byly zcela bez přirozené chuti a znatelná byla hlavně pachuť zahušťovadel. Jiní výrobci pracovali snad až příliš intenzivně s aromatickým kořením, jako je česnek, majoránka či překvapivě kmín. V takovém případě bylo zase poměrně obtížné identifikovat jakoukoli jinou ingredienci. 

Zatímco vítězná polévka nejen hezky voní, ale také výborně chutná a může se směle postavit dršťkovým polévkám, které dostaneme v hospodě, s ostatními je to horší. Druhé dva testované bychom ještě zařadili do nádražní restaurace, ovšem poslední tři vzorky doporučujeme za žádných okolností nekupovat.

„Klasická a zřejmě nejoblíbenější hospodská polévka. Pro její přípravu jsou důležité především dvě věci – kvalitní dršťky, a divili byste se, jak velký rozdíl v nabídce najdete, a směs koření. Ta je tak trošku tajemstvím každého kuchaře, ale dá se říci, že bez česneku, sladké červené papriky, majoránky a černého pepře se neobejde žádná receptura. Najít celý kmín, jako vy v jednom vzorku, také budu dost překvapený. Jisté je, že do klasické dršťkové nepatří,“ říká Josef Kočovský, majitel pražské restaurace U vinohradské vodárny.

Kupovanou nikomu nevrátíte

Když už to není ve většině případů žádná sláva, snad aspoň výrazně ušetříme, chtělo by se zadoufat. Ovšem pozor, s trochou počtů je realita výrazně smutnější. Polévky ve sklenici jsou určeny pro dvě osoby, u prvních dvou vzorků se tedy dostáváme na cenu 23,50 Kč za porci, u vzorku Švéda je to již 26 Kč. Polévky zabalené v „buřtíku“  v sobě ukrývají porce čtyři a cena za porci tak klesá na 11 korun. Ovšem jednoporcovka Hamé, která se umístila v našem hodnocení na posledním místě, strávníka vyjde na 25 Kč, pokud se mu jako nám podaří nakoupit v akci. Když takové štěstí mít nebude, bude ho stát 37 Kč. Při průměrné ceně 23 korun, kterou vás dršťková bude stát v hospodě, ani cena ve prospěch průmyslových výrobků příliš nehraje. Zajímavým zjištěním je, že při přepočtu na kilogram vycházejí cenově lépe vzorky, které se umístily na prvních příčkách.

Pokud tedy máte na držkovku opravdu chuť, zkuste zaskočit do hospody za rohem. S největší pravděpodobností si pochutnáte mnohem víc. A když ne, s klidem polévku vraťte kuchaři zpět. S polévkou koupenou v obchodě vás ve stejném případě čeká jen smutná cesta k odpadkovému koši. 

VÍTĚZ TESTU

1

2

3

4

5

6

 


Mohlo by vás zajímat

TEST HLUBOCE ZMRAZENÝCH RYB: ŠACHY S PŘIDANOU VODOU?

12.12.2022 | V případě přidané vody ne- jde u ryb o žádnou nutnou ochranu, ale o obyčejné zlevnění. Podobně jako je tomu např. u křehčeného drůbežího masa. Princip je velmi podobný, jen v případě ryb není voda do svaloviny nastřikována, ale je pouze namáčena do vodní lázně. Do té mohou být samozřejmě přidána aditiva podporující navázání vody do svaloviny, zpravidla poLyfosfáty nebo soli kyselin a jedlá sůl. Jak ale poznat rybu, kde budete platit za maso, a ne za vodu?

TESTOVALI JSME MEDOVÉ KROUŽKY: MEDOVÝ JE JEN JEJICH NÁZEV

09.12.2023 | Medové kroužky platí za oblí- benou snídani nebo svačinu nejen mnoha dětí, ale i do- spělých. Jen samotné slovo med evokuje u mnoha stráv- níků garanci zdravého a pří- rodního produktu. Je to ale opravdu taková výhra?

NEJVĚTŠÍ TESTOVÁNÍ KLOBÁS V HISTORII: NAJDETE I SVOU OBLÍBENOU!

22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.