Jak v zimě nakupovat ovoce a zeleninu?

Jak v zimě nakupovat ovoce a zeleninu?

15.01.2015 Mgr. Jana Uhlířová

Nekvalitní, tedy přemrzlé či jinak nevhodným skladováním poškozené produkty často odhalíme až doma. Poradíme vám, jak bezpečně poznat namrzlé brambory nebo jak se vyhnout konzumaci pesticidů při kulinární úpravě citrusů.

U některých druhů potravin nevadí, když přejdou mrazem, naopak je to žádoucí. Z šípků, které přežily první mrazíky, se vyrábí víno, mišpule jsou dokonce jedlá, až poté, co přejdou mrazem, tedy v listopadu či prosinci. Kadeřavá kapusta také lépe chutná po přejití mrazem, odolná je i cibule. A ledové víno si svůj věhlas zasloužilo právě díky zmrzlým hroznům. Jak je to ale s prodejem brambor, čerstvého ovoce a zeleniny v období mrazů?

Jejich prodej není na veřejných tržištích v období mrazů současnou legislativou zakázán, ale ani nejsou stanoveny limitní hranice teplot, při kterých by se produkty nesměly prodávat. Musí však být splněna základní podmínka – výrobky nesmějí být poškozené nízkými teplotami nebo mrazem. Pokud vznikne takovéto porušení jakosti, nesmějí být produkty uváděny do oběhu, protože vznikne jejich nevratné a trvalé poškození. Zodpovědnost za zboží je plně v rukách prodejců.

Poznáte namrzlé hlízy?

Prověřte skladovací podmínky v obchodě – teplota skladování a prodeje brambor by neměla klesnout pod +2 °C. Jsou-li brambory vystaveny teplotě pod bod mrazu, a to i krátkodobě, dochází k jejich namrzání a dle vyhlášky je již nelze dále nabízet k prodeji. Namrzlé brambory poznáme tak, že při rychlém zahřátí v dlani po několika minutách hlízy zvlhnou a na omak je znatelný menší odpor dužniny pod slupkou.

Jak vybírat?

Při vybírání vhodných plodů především zkontrolujte, zda jsou celé a nepoškozené, jestli na nich nevidíte stopy škůdců či dokonce škůdce samotné, zda ovoce či zelenina nejsou zničeny mechanicky nešetrným převozem nebo skladováním. Vlivem nevhodných skladovacích teplot se totiž změní konzistence i zbarvení. Pokud plody přešly mrazem, došlo pravděpodobně k nevratným změnám v jejich kvalitě, především senzorické. Chuť se tak dramaticky změní například u citrusů (jsou nahořklé a nakyslé), banány vlivem teplot pod nulou černají, brambory získávají sladkou chuť. Mrazem poškozená rostlinná pletiva jsou navíc mnohem náchylnější k mikrobiologickým změnám, tedy hnilobným procesům a tím je nevratně omezena doba jejich skladování.

1

Zimní nákupy na tržišti

Většinou tyto změny v chuti odhalíme samozřejmě až doma, kdy dojde k vyrovnání teploty potraviny s okolním prostředím, čímž se změní konzistence produktů. Jak upozorňuje Sdružení ochrany spotřebitelů, změnu typického zabarvení je možné při pečlivém výběru odhalit již v prodejně. Právě na Sdružení se často obracejí zklamaní zákazníci, kteří namrzlé plody odhalili až doma. „Řady nepříjemných překvapení by se mohli lidé vyvarovat, kdyby pečlivěji vybírali. Doporučujeme nenakupovat u otevřených stánků, ale v kamenných prodejnách a zboží si pečlivě prohlížet. I během cesty po ulicích bychom si měli být vědomi, že ovoce a zeleninu ani my jako spotřebitelé nemůžeme vystavovat působení nízkých teplot delší dobu a pak, když zjistíme, že namrzly, je jít reklamovat. S ohledem na vlastnosti ovoce a zeleniny doporučuje Sdružení ochrany spotřebitelů reklamovat běžnou zeleninu a ovoce v prodejně s paragonem do druhého dne,“ doporučuje mluvčí Sdružení ochrany spotřebitelů Ivana Picková.

2

Jak zachránit brambory?

Pokud už jsme namrzlé brambory zakoupili a nechceme je vyhodit, můžeme vyzkoušet následující postup: uskladníme je v tmavé místnosti při pokojové teplotě a volně je rozložíme. Dýcháním hlízy ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Potom je oloupeme a dáme do teplé vody vařit. Když voda vře, slijeme ji a brambory zalijeme novou vařící vodou se lžičkou octa, a potom uvaříme. 

Někdy se sleva nevyplatí

Někdy se stává, že cenově výhodná větší balení pomerančů či mandarinek na dně skrývají shnilé plody. Pokud spotřebitel doma zjistí, že má v síťce s ovocem nahnilé ovoce, je na místě se vrátit hned druhý den do obchodu s dokladem o nákupu potravin a trvat na výměně zboží či vrácení peněz.

 

 


Mohlo by vás zajímat

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.