V nákupních košících si vozíme zbytečnosti

V nákupních košících si vozíme zbytečnosti

24.10.2014 Mgr. Jana Uhlířová

„Pokud se má člověk rád, proč by si ubližoval nevhodnou stravou?“ ptá se v našem rozhovoru Lucie Aujeská, lektorka Akademie léčivé výživy, která absolvovala kurzy o celostní přírodní medicíně, ajurvédě a makrobiotice.

Tato lektorka od roku 2008 žije, vzdělává se a pracuje mezi ČR a Bali, kde realizuje projekty zaměřené na zkvalitnění života. Poradila nám, jaká podzimní strava je pro tělo nejlepší a čím si naplnit ledničku i spíž, aby nám naše zažívání poděkovalo.

Jak souvisí strava s délkou našeho života?

Strava je jedním z klíčových faktorů, které podmiňují délku našeho života. Je to jednoduché – tělo je živým organismem poháněným právě energií, kterou přijímáme ze stravy. Naše tělo můžeme přirovnat k autu. Jeho životnost závisí na více faktorech, ale jedním z těch základních je kvalita paliva. Pokud dáváme do auta kvalitní čisté palivo, motor běží jako hodinky a má dobrý výkon. Stejně tak je to i s naším tělem. Čím kvalitnější a tím čistší stravu bez chemických dochucovadel, glutamatů a genetické modifikace přijímáme na denní bázi, tím déle je tělo funkční, schopné se regenerovat a odolávat různým situacím.

vyziva

Jak se zbavit pocitu, že zdravé jídlo není moc chutné a jeho příprava je časově a finančně náročná?

Pokud chce člověk opravdu  žít a netrávit čas obíháním lékařů, měl by se nad svým stravováním zamyslet. A hlavně – pokud se má člověk opravdu rád, tak proč by si měl sám ubližovat nevhodným výběrem stravy? Pečení a vaření někdy zabírá pár hodin času, takže z hlediska časového si nemyslím, že by zdravé jídlo trvalo déle. Naopak. Jde o to si takové stravování vyzkoušet a naučit se nové zpracování potravin. Dnes zdravé jídlo i vizuálně působí velice přitažlivě. A co se ceny týče? Myslím si, že to vychází podobně, především když vidím, kolik zbytečností lidé vozí v nákupních košících… I kdyby zdravé jídlo bylo dražší, sama vím, že ty nejlepší investice jsou do zdraví.

Které běžné potraviny, jež konzumujeme, přispívají k našemu stárnutí a přitom to třeba ani nevíme?

Vše, co obsahuje bílý rafinovaný cukr, především ve formě různých nápojů, v jogurtech, v tyčinkách a podobně. Dále ke stárnutí přispívají konvenční mléčné výrobky, bílé pečivo a maso. Za základní potravinu považuji i vodu, která se dnes bohužel konzumuje v neaktivní formě, která přispívá ke stárnutí.

Čím naplnit spíž a ledničku, abychom byli dlouho živí a zdraví?

Ledničku naplňme velkým množství ovoce, zeleniny, různých dochucovadel, jako je miso, kvalitní olivy, hořčice bez bílého cukru, kvašené zelí, kimči a kvalitní za studena lisované oleje. Ve spížce je dobré mít různé druhy semínek, oříšků a čočky, dale pak quinou, amarant, pohanku, cizrnu, celozrnnou rýži, mořské řasy, kvalitní mořskou či himalájskou sůl, med, strouhaný kokos, sušené ovoce, kokosový cukr a jiná přírodnější sladidla. Také je dobré  používat bylinky, kvalitní koření bez soli a glutamátů i dochucovadla, jako je třeba nepasterizovaný jablečný ocet, umeocet a tamari sojovou omáčku.

Média jsou je plná nabídek dietologů, výživových poradců, kurzů a školení o stravě... Jak zjistím, jaký způsob stravování je nejlepší právě pro mě?

Doporučila bych si o jednotlivých směrech něco přečíst či jít na přednášku. Styl, který s vámi zarezonuje, poté vyzkoušejte na delší dobu. Tím zjistíte, jestli tento způsob stravování funguje a přináší, co právě potřebujete.

Aujeska

Někdy se člověk potřebuje stravovat „rychle” – jak se v takovém případě vyhnout fast foodu?

Jde to jednoduše, hlavně když má člověk jasně nastavené priority. Z vlastní zkušenosti vím, že vedle fast foodu je většinou obchod, kde se dá koupit zdravější jídlo. Ale i ve fast foodu mají salát, takže se dá vždy vybrat. Já si s sebou v kabelce nosím buď tyčinky, sušené ovoce či kakaové boby jako tzv. rychlou zdravou energii na cestu.

Více na www.akademielecivevyzivy.cz.

Proč nejsou Češi ve stravování odvážnější?

Jak bychom se měli stravovat na podzim?

A je nutné užívat potravinové doplňky?

Vše se dozvíte v novém čísle časopisu Svět potravin, které je právě v prodeji!

titulka


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.