O čem si přečtete v novém čísle?

O čem si přečtete v novém čísle?

17.10.2014 redakce

Testovali jsme pro vás dětské cereálie i pařížské saláty a pátrali po historii české vánočky.

Nové číslo časopisu Svět potravin vychází 24. listopadu!

Potravinová policie: Jak vybrat brambory na bramborový salát?

Příloha, hlavní jídlo i pochutina. Vařené, dušené, zapékané i smažené. Brambory můžeme použít na stovky způsobů, pokaždé budou chutnat jinak a vždy skvěle. Ve vánočním čase je většina z nás nakupuje s cílem udělat ten nejlepší bramborový salát na sváteční stůl. Z jakého typu brambor ho však připravit a jaké brambory byste raději měli nechat dál ležet v obchodě?

Zaostřeno: Čaj, nápoj tisíce a jedné chuti

Černé, bílé, zelené, ovocné, bylinkové. S citronem, mlékem, cukrem či panáčkem něčeho ostřejšího. Čaje mají mnoho tváří, ale pokud dodržíte pár základních rad a pravidel, které vám na příštích stránkách představíme, vždy vás čeká zážitek, který si můžete vychutnat ve chvílích všedního dne i momentech svátečních.

caj

Testy: Dětské cereálie

Pestrobarevné obrázky na obalech, přibalené dárečky a křupavé kuličky, hvězdičky či polštářky uvnitř. Na to vše lákají výrobci nejmenší strávníky, kteří jen málokdy kolem těchto regálů projdou bez povšimnutí.  Jsou však dětské cereálie opravdu vhodnou snídaní, nebo by měly být považovány spíše za sladkost, kterou dětem dopřejeme jen jednou za čas?

Redakční testy: Pařížský salát

Deset deka salátu a dva rohlíky k tomu. Tak nějak vypadá svačinka příznivců této kalorické bomby, kterou si ostatní dopřávají jen naprosto výjimečně. Bramborový, vlašský, mexický… nabídka je opravdu bohatá. My jsme sáhli po jejich vznešeném příbuzném ze samotného srdce vysoké gastronomie. Tak tedy noste pařížský salát na stůl!

Dieta podle Atkinse – pomůže vám zhubnout?

Pokud jste si zvolili hubnutí podle Atkinse, čeká vás program omezeného příjmu sacharidů, který slibuje trvalé snížení hmotnosti. Správně sestavená strava zahrnuje jídla bohatá na vlákninu a další výživné látky, spoustu vitaminů, minerálních a fytochemických látek, správné množství bílkovin a tuky vhodného typu. Stravování by mělo být individuální, závislé na metabolismu, věku, pohlaví a fyzické zátěži.

dieta

Chutě českých regionů: Posázavskou stezkou za zlatem i tlačenkou

I v zimě je prima protáhnout si ztuhlé tělo, které se týden krčilo u počítače. A pokud nebydlíte příliš daleko od Davle a Pikovic, můžete se vydat třeba o víkendu na pohodovou pěší vycházku do lesa a kolem řeky, zkrátka strávit krásný den na Posázavské stezce. Za desítky let jí prošly tisíce turistů, trampů a vandrovníků.

Co musíte vědět o ořeších

Sedím v kuchyni, loupu vlašské ořechy a pročítám recepty na vánoční cukroví. Do jednoho těsta dáváme ořechy lískové, do náplně vlašské a do dalšího cukroví je namícháme. Ořechů je ale tolik druhů, že mě najednou napadá, že vlastně ani nevím, jak vypadají stromy, na kterých se rodí, ani to, kde rostou, natožpak čím nám mohou být prospěšné.

Rozhovor: Jsem gastrofetišista a gastrosexuál a nebojím se to přiznat

Zatímco většina patnáctiletých dětí řeší klasické pubertální problémy, on v tom věku přemýšlel, jak se vyrovnat se životem na vozíku. Úraz, který se mu stal, ho z velké části připravil o hybnost. Ale nikoli o chuť k životu – a už vůbec ne k jídlu, které je jeho celoživotní láskou. Paralympijský plavec Jan Povýšil o sobě s oblibou říká, že je gastrofetišista a gastrosexuál.

Chutě slavných: Miroslav Hrabě

Asi v každé rodině jsou vánoční svátky časem, kdy přestaneme hlídat každé deko a na talíři si povolíme víc než ve dnech všedních. Kromě jídla se ládujeme samozřejmě také pohádkami. S jednou z nejoblíbenějších – Nejkrásnější hádankou Zdeňka Tošky – je neodmyslitelně spjato jméno Miroslava Hraběte. Jaké má mladý herec a lamač dívčích srdcí Vánoce? A prohýbá se jeho stůl stejně jako ty z královských komnat?

Potraviny ve světě: Nejen z kebabu živ je Turek

V posledních letech se díky migraci Turků, kteří opustili svou vlast a s vidinou lepších zítřků zamířili na západ, máme možnost setkat s tureckou kuchyní i my v české kotlině. Stánky rychlého občerstvení s pomalu se otáčejícím masem napíchnutým na vidlici, a nesprávně označovaným jako kebab, vyrostly téměř v každém trochu větším městě jako houby po dešti. Pravý Turek by však byl z těchto napodobenin ve většině případů zklamán a s hrdostí sobě vlastní by odmítl srovnat tyto „české“ napodobeniny s čímkoliv tureckým.

turek

Příběhy jídla: Zapletený symbol Vánoc

Vánočka je v naprosté většině domácností nepostradatelnou součástí vánočního hodování. A i když není výlučně vánočním pokrmem a můžeme ji zakoupit po celý rok, největší slávu udělá vždy na slavnostně prostřeném stole. Zatímco kapra jako další tradiční vánoční pochoutku smažíme díky rozmachu rybníkářství až od 19. století, vánočková historie sahá mnohem dál.

Dobrodružství v kuchyni: Jak místo chaloupky upéci chatrč?

Dodnes si pamatuji ty kousky pohádek, které popisují právě perníkové nebo dokonce cukrové chaloupky. Třeba jeden z citátů zní: „Vede k ní chodníček z cukrových špalíčků…“ nebo: „Z cukrkandlu jsou mé stěny, okna z cukrované pěny…“ Jako malé dítě inspirované touhle pohádkou ze Špalíčku jsem se pokusila postavit domeček z kostek cukru. Jenže jsem se ho pokoušela lepit jahodovým sirupem. Co se asi mohlo stát… Šťáva rozpustila kostky na kaši, a to jsem se ani nedostala ke krovům.

 


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.