Destilují se jablka a hrušky, méně švestky

Destilují se jablka a hrušky, méně švestky

03.10.2014 ČTK

Nechat si vypálit ovoce se pěstitelům stále vyplatí, ceny se za posledních pět let prakticky nezvýšily.

Pěstitelské pálenice v Pardubickém kraji letos zpracovávají hlavně jablka a hrušky, jichž je dostatek. Místy se urodilo i hodně švestek na výrobu slivovice. "Ačkoliv na Moravě na tom jsou špatně, u nás byla úroda poměrně velká. Máme hodně švestek, dost hrušek a nejvíc jablek. Ta jsou pro pěstitele nejdostupnější surovinou," říká majitel palírny Jaroslav Kutílek ze Žlebských Chvalovic na Chrudimsku. Vloni v destilérce zpracovali 50 tun švestek, letos to bude kolem 120 tun. Sezona pálenice kvůli venkovní kvasírně začíná v polovině srpna a končí v prosinci.

Zájem o výrobu destilátů ovlivňuje i úroda ovoce v Německu - pokud je velká, dochází k poklesu cen a pěstitelům se nevyplácí prodávat ovoce ve výkupnách. Už od července se destiluje v pálenici v Biskupicích na Svitavsku. Sezona začala zpracováním třešní, kterých však bylo málo, větší byla sklizeň mirabelek, rynglí a rybízu. Nyní v kotlích končí kvas z jablek, hrušek a švestek. "Těch se někde urodilo spousta, že stromy museli podpírat, jinde neměli ani švestku nebo jim po deštích popraskaly ještě na větvích a začaly hnít," říká Romana Tichá, spolumajitelka pálenice v Biskupicích. Obec je výrobou domácích destilátů proslulá, v sobotu se v ní bude konat 16. ročník festivalu slivovice Biskupické kaléšek.


Do pálenice v Lubné u Poličky lidé vozí hlavně jablka. "V naší oblasti zase tolik švestek vysazených není. Hrušek je minimum, třešně téměř nebyly, něco málo se zpracovalo špendlíků, mirabelek a rynglí," říká provozovatel Zdeněk Jelínek.
Ceny pálení se v posledních letech téměř nezměnily. Ve Žlebských Chvalovicích se platí za litr padesátiprocentního alkoholu 155 korun včetně spotřební daně a DPH, což je o pět korun více než před pěti lety. Levnější je palírna v Biskupicích, která si účtuje kvůli nízké kupní síle místních obyvatel 130 korun, v roce 2009 to bylo 120 korun. V Lubné stojí vypálení ovoce 165 korun za litr, při výrobě z vlastního kvasu 136 korun, ale zájemci si musejí dovézt tři pytle vlastního dřeva na topení.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.