Vitaminy v bonbonech nás nespasí

Vitaminy v bonbonech nás nespasí

17.09.2014 Mgr. Kateřina Kmecová

Řada bonbonů prý obsahuje i vitaminy, které děti ke svému vývoji nutně potřebují. Podívali jsme se tedy, jak je to s jejich obsahem doopravdy.

Děti je milují a dospělí jim je, chtě nechtě, dopřávají. Bonbony jsou jednou z nejoblíbenějších pochoutek všech dětských generací. V obchodech jich je v dnešní době tolik, že si vybere snad opravdu každý. Září barvami a atraktivními obrázky na všechny strany, takže děti neomylně přitahují. A řada z nich prý obsahuje i vitaminy, které děti ke svému vývoji nutně potřebují. Podívali jsme se tedy, jak je to s jejich obsahem doopravdy.

Testovali jsme celkem 16 vzorků bonbonů. Vybírali jsme bonbony, které deklarovaly přídavek vitaminů. V 15 vzorcích se jednalo především o vitamin C, v jednom případě (nimm 2 Smile gummi) obsahovaly bonbony šest jiných vitaminů. V laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické v Praze byly na Ústavu konzervace potravin provedeny chemické analýzy na obsah vitaminu C a přítomnost syntetických barviv.

Tentokrát jsme vzorkům neudělovali známky, vzorky jsou seřazeny podle naměřeného obsahu vitaminu C.

1

Září barvami

Poměrně často se setkáváme s případy, kdy kontrolní orgány odhalí výrobky, nezřídka právě dětské cukrovinky, u nichž nebylo deklarováno použití syntetických barviv. Nechali jsme tedy všechny vzorky na jejich přítomnost otestovat. Jiné než přírodní barvivo bylo zjištěno jen u vzorku Hors wild strawberries, přičemž výrobce tuto skutečnost na obale uvedl. Barvivo indigotin (E132) nepatří do skupiny barviv, u kterých má výrobce povinnost varovat o možných zdravotních rizicích.

logo

Je velmi pozitivním zjištěním, že výrobci k obarvení dětských bonbonů používají v naprosté většině přírodní barviva, ačkoli jsou samozřejmě výrazně dražší než barviva syntetická.  Řada z nich se k přírodním barvivům začala klonit a opustila diskutovaná barviva umělá, hlavně v souvislosti s tvrdší evropskou legislativou a také jejich negativní pověstí. Samozřejmě většina výrobců nezapomene použití přírodních barviv na obale náležitě prodat. Vybírali jsme však vzorky s přidanými vitaminy, které nepatří do nejnižší cenové kategorie. Nelze tedy vyloučit, že by u levnějších vzorků nebyl výskyt syntetických barviv častější. 

Proč jsou tak barevné?

V testovaných bonbonech byla použita následující barviva: Kurkuma, karoteny, koncentrát červené řepy, paprikový extrakt, měďnatý komplex chlorofylinů, košenila

Barviva a zdraví

Od poloviny roku 2010 platí v Evropské unii nařízení, podle kterého je třeba u šesti vybraných žlutých a červených umělých barviv na obal přidat varování o tom, že „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“. Je potřeba říci, že toto možné riziko nebylo nikdy stoprocentně potvrzeno žádným důvěryhodným průzkumem. Kterých barviv se omezení týká, naleznete v tabulce. V USA do tohoto seznamu éček údajně přispívajících k dětské hyperaktivitě přidali ještě indigotin (E132) a brilantní modř (E133). Tato barviva nenajdeme jen v bonbonech, ale i dalších cukrovinkách, limonádách nebo třeba chipsech.

 

Syntetická barviva

Regulovaná barviva a kde je najdeme:

* žluť SY (E110): pudinky, hořčice, cukrovinky, bonbony

* chinolinová žluť (E104): čokoládové tyčinky, bonbony, energy drinky

* azorubin (E122): cukrovinky, pudinky, zákusky

* červeň allura (E129): müsli tyčinky, čokoládové tyčinky, bonbony

* tartrazin/ potravinářská žluť (E102): hořčice, čokoládové tyčinky, pudinky, lahůdky

* ponceau 4R/ košenilová červeň (E124): pudinky, cukrovinky, sladké balené pečivo

 

2

Kolik mají vitaminů?

Naměřený obsah vitaminu C byl velmi rozdílný. Pohyboval se od 52,4 mg ve 100 gramech až po 1040,8 mg na 100 g výrobku. Pozitivním zjištěním je, že vitamin C byl obsažen ve všech bonbonech, kde byl na obale deklarován, a to v množství deklarovaném nebo vyšším. Zejména vzhledem k nestabilitě vitaminů je u potravin dovoleno překročit deklarované množství o 50 %, spodní limit je –35 %. U potravinových doplňků jsou tyto limity +50 % a – 20 %. Někteří výrobci uvádějí jen obsah vitaminů ve 100 gramech výrobku, který toho spotřebiteli moc nenapoví. Mnohem vyšší vypovídací hodnotu má údaj, kolik bonbonů tvoří jednu porci a jakou část doporučené denní dávky vitaminu C její pomocí pokryjeme.

Velmi výrazný rozdíl mezi obsahem vitaminu C, který výrobce uvádí na obale, a naměřeným obsahem jsme objevili u vzorku Multivitaminové želatinky Rakytníček. Výrobce deklaroval na obale, že v bonbonech můžeme očekávat 24 mg ve 100 gramech, ovšem v laboratořích VŠCHT naměřili více než 4,5 krát vyšší množství. Takový rozdíl bude mít na spotřebitele pravděpodobně jen minimální dopad, ovšem nepopiratelné je, že obsažené množství výrazně překračuje předepsané limity.

„Uvedený případ nemůže Státní zemědělská a potravinářská inspekce konkrétně komentovat, protože vzorek nebyl úřadně odebrán, ani nejsou k dispozici další informace, se kterými SZPI pracuje v rámci správních řízení. Nicméně v obecné rovině lze konstatovat, že doplněk stravy, u kterého je čtyřnásobně překročeno deklarované množství účinné látky by SZPI považovala za nesprávně označený a přijala by adekvátní opatření. Základním principem při označování potravin je, že spotřebitel by měl dostat přesnou informaci o tom, jaké látky v potravině konzumuje a v jakém množství jsou přítomny,“ komentoval Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI.

Zdravější nebudeme

Výrobci se snaží vzbudit dojem, že bonbonem s vitaminem C rodiče svým dětem kupují něco zdravějšího. Pokud máte pocit, že stačí sníst jeden, dva bonbonky za den a nejen, že si pochutnáte, ale zároveň si tak splníte vitaminovou povinnost, bohužel vás zklameme. Vzhledem k odlišnému obsahu vitaminu C a také rozdílné hmotnosti jednotlivých bonbonů potřebujeme u každého vzorku zkonzumovat jiný počet bonbonů, abychom dosáhli doporučené denní dávky vitaminu C. Zatímco u vzorku Vibovit ZOO (potravinový doplněk) potřebujeme k naplnění doporučené denní dávky jen dva bonbony, u Pedro sladký mix bychom jich potřebovali 132.

Kolik bonbonů potřebujeme k dosažení DDD?

2 – Vibovit ZOO

3 – Multivitamin bonbons mit 10 wichtigen Vitaminen

4 – Spar Multivitamin bonbons

6 – Das gesunde Plus Kinder-Hustenbonbons

8 – Amanie Multivitamin Sweets

9 – Dittmayer´s Valensina

11 – IceStrorm Lemon Lozenges

17 – Fritt+ Vitamin(e) C

19 – Multivitaminové želatinky Rakytníček

25 – JoJo Medvídci

31 – Bon Pari Vitamín C

43 – Hors Wild strawberries

84 – Lipo Besipky + vitamín C

92 – Flaggis Mimki + vitamín C

132 – Pedro Sladký mix

Nimm 2 Smile gummi neobsahují vitamin C

 

VÝSLEDKY

12

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

12

13

14

 

12

16

17


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

TEST JAHODOVÝCH JOGURTŮ: JAK JSOU NA TOM S „BACILY“?

07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.

TESTOVALI JSME MARGARINY: TRANS MASTNÉ KYSELINY JSOU PASÉ

05.04.2023 | Margaríny nemají příliš dobrou pověst, a to zejména kvůli obsahu trans nenasycených mastných kyselin, které stojí příčinou zvýšeného rizika vzniku kardiovaskulárních one- mocnění. Jde však o přežitý mýtus. U dnešních margarí- nů je totiž obsah těchto tuků prakticky nulový, což ostatně prokázal i náš test.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.