„Vítám národní hrdost na české produkty,“

„Vítám národní hrdost na české produkty,“

12.09.2014 Mgr. Kateřina Kmecová

říká ministr zemědělství Marian Jurečka. Povídali jsme si s ním nejen o dopadech ruských sankcí na české pěstitele a výrobce.

Už máte vyčíslené škody českých exportérů v souvislosti s ruským embargem? Jak budete celou situaci dále řešit?

Jaké celkové škody způsobilo ruské embargo českým vývozcům, lze při současném dynamickém vývoji  spíše jen odhadovat. Zohledníme-li neuskutečněný vývoz a zastavení rostoucího trendu exportu do Ruské federace, potom můžeme celkové primární ztráty naší republiky v odvětví zemědělství stanovit zhruba na 300 milionů korun do konce roku 2014. Berme toto číslo opravdu zatím pouze orientačně, protože vnějších vlivů je hodně. Nejvýrazněji sankce zasáhnou sektor mléčných výrobků, postihnou také sektor potravinových přípravků. Na evropské úrovni byla zavedena opatření u ovoce a zeleniny a v sektoru mléka a mléčných výrobků.

Koordinujete z hlediska diplomatických postupů vůči Rusku postup v rámci celé EU? Zaobírá se EU jednotlivými vnitřními trhy?

V EU je samozřejmě koordinována společná pozice ve vztahu k zavedeným sankcím. Pokud se týká reakce na zavedené obchodní embargo ze strany Ruska, výše uvedená opatření Společné zemědělské politiky jsou řádně koordinována ve strukturách EU. Opatření jsou navržena na základě hodnocení situace na jednotlivých trzích v členských státech. Nutný je především kvalitní monitoring na unijní úrovni a společný postup, protože jinak by mohlo nastat upřednostňování národních zájmů, před zájmy společného trhu EU.

Odhad toho, kolik se sem přesune potravin z jiných trhů, byl asi 1 miliarda. Je už tento objem nějak přesněji zmapovaný?

Prozatím pracujeme i nadále s údaji, které jsme předpovídali v uplynulém období, tedy, že celkové cenové ztráty postižených sektorů se mohou pohybovat mezi 1 až 2 miliardami korun. Bližší upřesnění těchto údajů v současné době není možné, další vývoj závisí na velkém množství aspektů, například vývoji na trhu EU, nalezení nových odbytišť pro evropské exportéry, přijetí případných dalších podpůrných opatření na evropské úrovni.  

Čeká nás zlevňování potravin? Jsme opravdu odpadkovým košem Evropy? A jaký má ministr zemědělství názor na testování potravin v médiích? Celý rozhovor si přečtěte v novém čísle časopisu Svět potravin, které vychází již 22. září!

10


Mohlo by vás zajímat

Jak se žije bez lepku?

15.10.2014 | Někomu život bez lepku naordinovali lékaři, jiný si jej vybral dobrovolně sám. Jaké jsou výhody a nevýhody bezlepkové diety?

Coca-Cola uvedla na trh svůj první alkoholický nápoj

28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.