recepty  

Rajská omáčka

Rajská omáčka

29.08.2014 Renata Reihserová

Klasika české kuchyně podle receptu jižní Moravy.

Ingredience: Otma Gurmán rajčata krájená, 120 g rajčatového protlaku Otma, 215 g smetany na vaření, 4 ks pepře, 4 ks nového koření, 2 ks bobkového listu, 3 lžíce hladké mouky, špetka tymiánu, 10 lžiček cukru, 4 lžíce sádla, 1 cibule, ocet, sůl.

Postup: Do rozehřátého sádla vmícháme 10 lžiček cukru a počkáme, dokud směs nezkaramelizuje. Mezitím si do hrníčku scedíme nálev z rajčat. Okapaná rajčata přidáme do zkaramelizované směsi, chvilku povaříme a poté postupně přidáváme nakrájenou cibuli, pepř, nové koření, tymián a bobkový list. Opět necháme povařit a postupně přiléváme scezený nálev z rajčat. Směs dusíme, dokud cibule nezměkne. Následně směs propasírujeme, do omáčky přidáme protlak, dle potřeby dochutíme octem, cukrem a solí. Nakonec přimícháme smetanu, ve které jsme si rozkvedlali mouku. Chvilku povaříme a můžeme podávat. Doporučujeme podávat s těstovinovými kolínky nebo houskovým knedlíkem.


Mohlo by vás zajímat

Osud jménem ořechový dort

17.09.2015 | O tomhle dortu se u nás mluví často. Ne že bych ho pekla co chvíli, ale kdykoli se do toho pustím, akce se zkomplikuje a vzniká vtipná historka, kterou se můžou bližní bavit dosyta. Já se obvykle nesměji. Předem varuji – tohle dobrodružství ještě nikdy nedopadlo dobře. A nemyslím si, že vždy za to můžu jen já. Prostě osud.

Mléčná pochoutka zpod peřinky

20.03.2015 | Jste zklamáni nabídkou mléčných výrobků v obchodech a žádný nemá přesně takovou chuť, jakou si pamatujete z dětství nebo z dovolené v Řecku či Francii? Obáváte se, že příprava domácího jogurtu musí být náročná na čas i energii? Ukážeme vám krok za krokem, že opravdu není čeho se bát a přípravu této nejen dětské pochoutky zvládnete i vy.

Domácí kečup

29.08.2014 | Jak si doma připravit jednoduchý rajský protlak nebo ochucený kečup?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.