Jak správně špekáčkovat

Jak správně špekáčkovat

23.07.2014 Redakce

Opékání špekáčků neodmyslitelně patří k prázdninovým večerům stráveným na zahradě chaty či rodinného domu. Víte ale, jak správně naříznout špekáček a v jaké výšce ho udržovat nad ohněm?

Jak špekáčkovat

Správná úprava špekáčku je naprostým základem pro úspěšné opékání. Nejlepší metodou pro nakrájení špekáčku je jeho křížové naříznutí zhruba do jedné třetiny z každé strany. Musíme si dát pozor, abychom neporušili střední část, která bude následně protnuta prutem.

Když už máme špekáček připraven na prutu, je třeba ho důsledně prohřát. Držíme ho tedy ve větší vzdálenosti nad ohněm, dokud nezačne pouštět šťávu. Poté ho přiblížíme k ohni zhruba do vzdálenosti 10 cm a za stálého otáčení pečeme až do zlatova. Dávejte pozor, aby vám špekáček nikdy neklesnul do přímého ohně. Je nutné ho udržovat pouze v horkém vzduchu, který z něj stoupá vzhůru.

1

Váhalovy špekáčky

Ještě důležitější, než technika špekáčkování, je samotná kvalita surovin. Kdo si chce opravdu pochutnat, neměl by opomenout Váhalovy špekáčky extra vázané, které získaly na letošním potravinářském veletrhu Salima nejvyšší ocenění – Zlatou Salimu 2014.

Špekáčky obsahují 70 % velmi kvalitního masa, 15 % špíčku na promaštění, 8 % stabilizátorů pro zachování maximální čerstvosti a 7 % vody, sádla a česneku. Naopak není přítomna žádná mouka, lepek ani sója.

Chcete vědět jestli správně špekáčkujete? Překontrolujte si svůj styl zde. http://soutez-vahala.cz/jak-spekackovat.php

2


Mohlo by vás zajímat

Komise ve středu navrhne zákaz dvojí kvality potravin v EU

09.04.2018 | V Evropské unii by nemělo být nadále možné nabízet pod shodným označením výrobky různé kvality. Evropská komise (EK) totiž podle informací ČTK a Českého rozhlasu hodlá tuto středu přijít s úpravou příslušné směrnice tak, aby jasně stanovila, že dvojí kvalita produktů není v souladu s unijním právem.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.