děti  

Energy drinky dětem nepatří

Energy drinky dětem nepatří

25.05.2014 iDNES.cz

Litva zakázala prodej těchto nápojů mladistvým.

Mladí Litevci se budou muset obejít bez energetických nápojů. Tamní parlament totiž ve čtvrtek zakázal jejich prodej nezletilým. Píše o tom na svém webu list Wall Street Journal. Opatření by podle něj mohlo vést k tomu, že se prodej nápojů jako je například Red Bull či Monster začne regulovat i jinde.

Pobaltská země tvrdí, že je vůbec prvním státem, který podnikl konkrétní kroky k zákazu prodeje těchto nápojů dětem. "Doufáme, že některé státy Evropské unie, které nemají jasný postoj, půjdou litevskou cestou," sdělil podle webu wsj.com Almantas Kranauskas z litevského ministerstva zdravotnictví.

Litevský zákaz se týká nápojů s obsahem 150 miligramů kofeinu na litr a nápojů obsahujících některé jiné povzbudivé látky. Kromě prodeje těchto výrobků nezletilým zakazuje nový zákon také tyto nápoje dětem a mládeži kupovat.

Evropa sleduje energetické nápoje ostřeji než dřív

Krok by mohl dodat odvahu stoupencům podobné legislativy, kteří tvrdí, že mladí lidé mají sklon vyhledávat tyto nápoje. Podle studie, kterou loni zadal Evropský úřad pro bezpečnost potravin, tyto nápoje pije 68 procent evropské mládeže od deseti do 18 let.

Znepokojení ohledně zdravotních účinků energy drinků vyjádřila Evropská komise. Velká Británie bude po společnostech brzy vyžadovat, aby označovaly nápoje s více než 150 miligramy kofeinu na litr. K přísnější kontrole energetických nápojů vyzvaly německé úřady na ochranu spotřebitele.

Výrobci považují podobné kampaně za nespravedlivé. Dětem prý nápoje cíleně nenabízí. Jejich výrobky údajně obvykle obsahují kolem deseti miligramů kofeinu na zhruba 29 mililitrů, tedy zhruba polovinu toho co větší káva z kavárenského řetězce.

Prodeje energy drinků rychle rostou

Energetické drinky jsou jednou z nejrychleji rostoucích kategorií mezi nápoji. Tržby z jejich prodeje po celém světě podle společnosti pro průzkum trhu Euromonitor v poslední dekádě stouply na více než čtyřnásobek. Jenom loni se zvýšily o 6,8 procenta na 27,5 miliardy dolarů. Největší podíl na světovém trhu má s více než 31 procenty rakouský Red Bull, následován firmou Monster Beverage z Kalifornie.

Litva má tři miliony obyvatel. Není jasné, do jaké míry by její příklad mohly následovat jiné úřady. Na větších trzích totiž snahy zakázat prodej nezletilým obvykle selhávají, píše WSJ.

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.